11 mai 2015, 15:36 Caleidoscop views 11590
11 mai 2015, 15:36 Caleidoscop views 11590

Cînd va fi descoperit secretul nemuririi?


Foto: nm2000.kz 

Pînă în prezent, activitatea îndreptată spre găsirea soluției pentru viaţa veşnică, este în mare parte axată pe găsirea cheii pentru aşa-numita "nemurire digitală", scrie Independent.

"Nemurirea digitală este atunci cînd fizic ați murit, dar existați în siliciu," un fel de "plan" B " în cazul în care ştiinţa va descoperi nemurirea biologică", - spune britanicul Stephen Cave, în cartea sa "Nemurirea". "Creierul va fi scanat, iar esența umană va fi încărcată în format digital, ca o colecţie de biţi şi baiți - explică autorul. - Această emulare completă a creierului poate fi stocată în memoria calculatorului, iar de acolo în orice moment să revină la viaţă ca un avatar în lumea virtuală cum ar fi Second Life, sau chiar în organismul unui robot dotat cu inteligenţă artificială, care va fi o replica exactă a persoanei".

Potrivit lui Cave, în prezent, există trei obstacole majore în calea punerii în aplicare a acestui program (unii cred că în termen de 40 de ani acestea vor fi depăşite). În primul rînd rămîne nerezolvată problema citirii întregii informaţii, care reprezintă esența umană. Cave este de părere că pentru aceasta va trebui de extras creierul din craniu, conservat, apoi tăiat felii subţiri şi scanat. În al doilea rînd, există problema stocării informaţiilor volumul cătora depăşeşte de multe milioane de ori capacităţile calculatoarelor moderne. În cele din urmă, trebuie "reînviată" copia rezultată. Teoretic, toate aceste lucruri sînt posibile, dar se va ajunge oare la o aplicare în practică. Cave are îndoieli. Nemurirea digitală este doar un surogat pentru el, care, de altfel, ar putea "să se transforme într-un blestem, aşa cum se întîmplă întotdeauna în mitologie."

Mai optimist este Dr. Stuart Armstrong, cercetător la Universitatea Oxford. "Probleme pe drumul spre nemurirea digitală se află în planul ingineriei pure, indiferent de cît de dificile şi complicate ar fi. Dacă ar fi creat un program comparabil cu Proiectul Manhattan, ele pot fi rezolvate într-un deceniu.", - este convins omul de ştiinţă.

Cuvinte cheie:

viata , tehnologie , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1945 locuitori

Căzăneşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Căzăneşti, Vadul-Leca și Vadul-Leca Nou. Localitatea este situată la distanța de 40 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1945 de oameni. Satul Căzănești a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.