06 iulie 2012, 11:58 Caleidoscop views 8965
06 iulie 2012, 11:58 Caleidoscop views 8965

Pămîntul a atins punctul cel mai îndepărtat de Soare

În ciuda caniculei insuportabile planeta noastră se află la cea mai mare distanță de Soare în acest an.  La 5 iulie Pămîntul a atins punctul  cel mai îndepărtat de Soare al orbitei terestre - afeliu, relatează space.com.

Am fost la o distanţă de 152,6 milioane de kilometri de Soare. Distanţa minima faţă de Soare se atinge la începutul anului, în jurul datei de 3 ianuarie, cand sîntem la „numai” 147,5 milioane de kilometri de Soare. Cînd Pămîntul se află la cea mai mică distanţă de Soare, spunem că se află la periheliu.

Ce semnifică diferența de cîteva milioane de kilometri distanţă? Acest lucru sugerează că Pămîntul va primi radiaţie și căldură cu 7 la sută mai puţin în cel mai îndepărtat punct de la Soare.

Poate părea paradoxal, dar la noi e vară şi foarte cald atunci cînd sîntem cel mai departe de Soare. Aceasta se datorează înclinării axei de rotaţie a Pămîntului cu 23 de grade. Dacă acum este vară în emisfera nordică, în emisfera sudică este iarnă.

Atunci cînd sîntem mai departe de Soare, temperatura medie globală este cu 2,3 grade mai mare decît atunci cînd sîntem la periheliu. De ce se întîmplă asta? Dacă privim un glob pămîntesc vom vedea că nu există o distribuţie omogenă a uscatului şi a apei pe toată suprafaţa Pămîntului. Emisfera sudică e dominată de ocean, iar cea nordică de continente. La momentul afeliului, emisfera nordică, mai bogată în uscat, este înclinată către Soare. Iar uscatul se încălzeşte mult mai repede şi mai puternic decît apa.

Avînd în vedere înclinaţia axei Pămîntului, la data solstițiului de vară, 21 iunie, avem căldură de trei ori mai mult decît în timpul solstiţiului de iarnă, în decembrie. În acelaşi timp, în emisfera sudică acum e iarnă.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
51 locuitori

Frasin este un sat din cadrul comunei Ivanovca, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 51 locuitori. Satul Frasin a fost întemeiat în anul 1867.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.