01 aprilie 2019, 11:00 Caleidoscop views 13652
E posibilă oare o apocalipsă în sudul Asiei?
01 aprilie 2019, 11:00 Caleidoscop views 13652

E posibilă oare o apocalipsă în sudul Asiei?

În ultimul timp, situația din sudul Asiei s-a acutizat. Doi dintre cei mai importanți actori politici din regiune iarăși au ajuns în pragul declanșării unui război de proporții.

Situația este alarmantă, căci și India, și Pakistan sînt țări care posedă arma nucleară. În toiul conflictului este binevenită o analiză a rădăcinilor, dar și a componentei lui istorice. Cine are dreptate? Și cine va obține victoria într-un posibil război? Și, la general vorbind, este oare posibil, la începutul sec.XXI, un învingător în confruntarea atomică dintre două cele mai mari state din Asia de Sud - statul islamic Pakistan și India, fortăreața istorică a hinduismului și a toleranței religioase?

În apogeul bogăției și al măreției

Conflictul dintre India și Pakistan are rădăcini istorice și religioase profunde. India, astăzi una dintre cele mai mari democrații din lume, secole în șir a fost țara hindușilor și a budiștilor.

Pe timpul regelui Ashoka, adică în anii 268-232 î.e.n., India era văzută ca o civilizație budistă. Se întindea pe milioane de kilometri pătrați. Apoi aici a biruit tradiția vedică în forma brahmanismului reformat, numit hinduism. În sanscrită, denumirea istorică a hinduismului este sanātana dharma, în traducere - "religia veșnică", "calea veșnică" sau "legea veșnică". Cca 1 mlrd. de oameni confesează hinduismul — în lume, este a treia religie după creștinism și islam. Hinduiștii formează majoritatea populației Indiei și a Nepalului.

În jumătatea a doua a sec. XX, hinduismul a ieșit dincolo de hotarele Indiei, a trecut frontierele naționale și a căpătat numeroși urmași în toată lumea. În prezent, foarte mulți adepți ai hinduismului trăiesc în țări ca Bangladesh, Sri-Lanka, Pakistan, Indonezia, Malaiezia, Singapore, Mauritius, Fiji, Trinidad și Tobago, Marea Britanie, Canada și SUA.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Asia , apocalips

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
1286 locuitori

Drăgușeni este un sat din cadrul comunei Bobeica, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Hîncești și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1286 locuitori. Satul Drăgușeni a fost menționat documentar în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.