27 octombrie 2013, 11:53 Caleidoscop views 7263
27 octombrie 2013, 11:53 Caleidoscop views 7263

Cum arată centrul Căii Lactee: 84 milioane de stele

Astronomii au catalogat 84 de milioane de stele aflate în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, folosind o fotografie gigantică, realizată de un telescop din Chile, relatează compulenta.ru.

Fotografia, de 9 gigapixeli, a fost creată cu datele strînse de telescopul VISTA din Chile, din cadrul observatorului european. Imaginea este atît de mare încît ar măsura 9 pe 7 metri, dacă ar fi imprimată la rezoluţie unui cărţi normale.

Catalogul rezultat în urma noii imagini este de zece ori mai mare decît ce se ştia pînă acum şi îi va ajuta pe astronomi să înţeleagă mai bine structura şi evoluţia galaxiei noastre.

"Prin observarea în detaliu a stelelor din centrul Căii Lactee putem învăţa foarte multe despre formarea şi evoluţia nu doar a galaxiei noastre, ci a galaxiilor spiralate, în general", a declarat principalul autor al studiului, Roberto Saito, de la Pontificia Universidad Católica de Chile.

Noua fotografie înfăţişează centrul Căii Lactee, o concentraţie de stele antice. "Observaţiile în această zonă a Căii Lactee se fac extrem de greu, întrucît este plină de praf (...) Pentru a ne uita în inima galaxiei, avem nevoie de lumina infraroşie, care este mai puţin afectată de praf", explică Dante Minniti, co-autor al studiului, de la Pontificia Universidad Catolica de Chile.

VISTA s-a folosit de lumina infraroşie, realizînd mii de imagini care au fost apoi combinate pentru a crea această fotografie gigantică, ce măsoară 108.200 pe 81.500 de pixeli, fiind cea mai mare fotografie astronomică realizată vreodată.

Astronomii au identificat 173 de milioane de obiecte în imagine, din care 84 de milioane au fost confirmate ca fiind stele. Restul erau obiecte îndepărtate, precum galaxii, sau se vedeau prea slab pentru a fi identificate.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
1740 locuitori

Şaptebani este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Şaptebani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 22 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1740 de oameni. Satul Șaptebani a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.