05 noiembrie 2015, 10:18 Caleidoscop views 20955
05 noiembrie 2015, 10:18 Caleidoscop views 20955

Descoperire: Conştiinţa continuă să existe în univers şi după moartea noastră

Dr. Stuart Hameroff, un fizician american, şi Roger Penrose, din Marea Britanie, au conceput o teorie cuantică a conştiinţei, care susţine că sufletele oamenilor sînt conţinute în „microtubule”, structuri care se găsesc în interiorul celulelor noastre cerebrale, relatează Daily Mail.

Ideea celor doi cercetători porneşte de la noţiunea conform căreia creierul este un computer biologic în care „cei 100 de miliarde de neuroni, impulsurile lor electrice şi conexiunile sinaptice joacă rolul de reţele informatice”. Conform acestei idei, conştiinţa este un program derulat de computerul cuantic existent în creierul nostru care continuă să existe în univers şi după moartea noastră.

Dr. Hameroff, profesor emerit în cadrul departamentului de anesteziologie şi psihologie din cadrul Universităţii Arizona şi totodată directorul Centre of Consciousness Studies, lucrează alături de Sir Roger Penrose la această teorie din 1996.

Cei doi oameni de ştiinţă susţin că ceea ce noi percepem ca fiind conştiinţa este rezultatul efectelor gravitaţiei cuantice în interiorul acestor microtubule.

Cercetătorii afirmă că atunci cînd oamenii intră în starea de moarte clinică, aceste microtubule îşi pierd starea cuantică, însă informaţia conţinută în ele nu se pierde. Cu alte cuvinte, „sufletul” nu moare, ci se întoarce înapoi la univers. „Să spunem că inima încetează să bată, sîngele nu mai curge, iar microtubulele îşi pierd starea cuantică. Informaţia cuantică nu se pierde, căci nu poate fi distrusă, ci se disipează şi se distribuie în univers”, afirmă Dr. Hameroff. „Dacă un pacient este resuscitat, informaţia cuantică revine în microtubule şi pacientul spune «am avut o experienţă aproape de moarte»”, adaugă cercetătorul.

Specialistul afirmă că descoperirile recente referitoare la rolul pe care fizica cuantică îl joacă în procesele biologice – precum mirosul, fotosinteza sau modul în care navighează păsările – reprezintă o dovadă în plus în favoarea teoriei sale.

Cuvinte cheie:

om , descoperire , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
204 locuitori

Clişcăuţi este un sat din cadrul comunei Hincăuţi, raionul Edineţ. Satul Clişcăuţi se află într-o regiune de coline de cîmpie, la o distanţă de 18 km de oraşul Edineţ şi la 228 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 204 locuitori. Satul Clișcăuți a fost întemeiat în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.