05 aprilie 2021, 16:00 Caleidoscop views 4508
Astrofizicienii au descoperit veriga intermediară în formarea găurilor negre
05 aprilie 2021, 16:00 Caleidoscop views 4508

Astrofizicienii au descoperit veriga intermediară în formarea găurilor negre

Telescopul Hubble a filmat cum un obiect spațial a distrus o stea. Acesta a fost primul fapt al existenței unui nou tip de gaură neagră.

Oamenii de știință de la Universitatea New Hampshire au descoperit pentru prima dată în istoria observațiilor astronomice o gaură neagră intermediară.
În prezent, oamenii de știință cunosc două tipuri de găuri negre - obiecte mici de masă stelară și supermasive. Oamenii de știință au descoperit mai mulți candidați la rolul de gaură neagră intermediară, dar au reușit să găsească dovezile doar acum.

În galaxie spirală J21500551 în constelația Vărsătorului, telescopul a înregistrat cum un obiect invizibil distruge în bucăți o stea. Steaua, situată la 800 de milioane de ani lumină de Calea Lactee, era un pitic roșu de trei ori mai mică decît Soarele.

Masa găurii negre care a înghițit steaua s-a dovedit a fi mai mare decît cea solară de 50.000 de ori. Acești parametri corespund calculelor oamenilor de știință despre găurile negre cu masă intermediară. Acest tip de obiecte spațiale este un fel de "verigă lipsă" în evoluția găurilor negre mici în supermasive.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

gaura neagra , stiinta , Astronomie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1497
Populația:
1375 locuitori

Frăsineşti este un sat din cadrul comunei Măcăreşti, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1375 de oameni. Satul Frăsinești a fost menționat documentar în anul 1497 cu denumirea Frățienești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.