24 ianuarie 2013, 10:40 Caleidoscop views 6383
24 ianuarie 2013, 10:40 Caleidoscop views 6383

Europenii pregătesc misiunea spaţială AIDA

Situaţiile apocaliptice în care Pămîntul urmează să fie lovit de o cometă sau un asteroid au fost folosite cam des de scenariştii de la Hollywood, însă European Space Agency (ESA) vrea să testeze dacă încercările reale de distrugere sau deviere ale unui corp ceresc au vreo şansă de reuşită.

Obiectul acestui studiu va fi grupul binar de asteroizi 65803 Didymos, care este compus dintr-un corp cu diametrul de 800 de metri care are un mic partener cu diametrul de 100 metri care-l înconjoară la o distanţă de 1100 de metri. Acest grup de asteroizi este unul dintre cele mai uşor de atins corpuri cereşti cu masă semnificativă, impulsul necesar pentru propulsarea unei staţii orbitale pe o traiectorie de interceptare fiind mai mic decît cel necesar pentru atingerea Lunii.

Parte a programului Space Situational Awareness, misiunea Asteroid Impact and Deflection mission (AIDA) va începe în octombrie 2022 şi va avea ca obiect de studiu influenţa pe care impactul cu un obiect artificial trimit de pe Pămînt ar putea-o avea asupra traiectoriei acestuia, un prim pas către un program menit să devieze corpurile cereşti care ar putea reprezenta un pericol.

Misiunea va folosi două staţii care vor călători împreună, Double Asteroid Redirection Test (DART) urmînd să aibă ingrata sarcină de a deveni un proiectil cu o viteză de 22.500 km/h orientat împotriva membrului mai mic al sistemului binar, în timp ce Asteroid Impact Monitor (AIM) va analiza rezultatele acestui impact. Cercetătorii speră că vor putea influenţa traiectoria acestui corp, cel de-al doilea motiv al alegerii 65803 Didymos fiind posibilitatea mai bună de observaţie şi analiză a rezultatelor pe baza variaţiilor gravitaţionale dintr-un sistem dual.

Impactul aşteptat nu pare deloc impresionant, fiind însă mult mai amplu decît cel efectuat în 2005 de misiunea Deep Impact, cercetătorii estimînd o deviaţie între 0,5 şi 1 procent, însă acest început va permite estimarea fezabilităţii unor proiecte mai mari, în funcţie de care vom sfîrşi cu o victorie totală precum în Armageddon sau una parţială precum cea din Deep Impact.

Cuvinte cheie:

asteroid , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
17769
Populația:
1237 locuitori

Chetroşica Nouă este un sat şi comună din raionul Edineţ. Chetroşica Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Chetroşica Nouă este situat la o distanță de 10 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 25 km de oraşul Edineţ şi la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1237 de oameni. Satul Chetroşica Nouă a fost întemeiat între anii 1776-1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.