18 februarie 2015, 09:43 Caleidoscop views 15996
18 februarie 2015, 09:43 Caleidoscop views 15996

Legătura dintre apa din Orientul Mijlociu şi gravitaţia Pămîntului

Între 2003 şi 2010, Orientul Mijlociu a pierdut o cantitate de apă dulce echivalentă cu Marea Moartă (144 de miliarde de metri cubi), arată un studiu al NASA, citat de upi.com.

Studiul NASA, realizat cu ajutorul a doi sateliţi, s-a concentrat pe bazinele fluviilor Tigru şi Eufrat din Turcia, Siria, Irak şi Iran.

Upi. com scrie că scăderea sau creşterea rezervelor de apă dulce ale Pămîntului schimbă masa Pămîntului, afectînd gravitaţia în anumite regiuni. „Datele obţinute de sateliţii NASA arată o scădere alarmantă a rezervelor de apă din bazinele fluviilor Tigru şi Eufrat, a doua cea mai rapidă scădere de pe Pămînt, după India. În acelaşi timp, cererea de apă dulce creşte”, arată cercetătorul Jay Famiglietti de la Universitatea din California.

Acesta a precizat că managementul apei dulci din Orientul Mijlociu suferă din cauza tensiunilor dintre Turcia, Siria, Irak şi Iran. „Orientul Mijlociu este o zonă care nu se bucură de foarte multă apă, iar odată cu încălzirea globală precipitaţiile vor scădea şi mai mult”, a declarat Famiglietti. O secetă din 2007 i-a determinat pe agricultori să folosească apa subterană, fapt ce a scăzut şi mai mult rezervele, scrie upi.com.

Cuvinte cheie:

Pamint , apa , NASA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1493
Populația:
216 locuitori

Dumeni este un sat din cadrul comunei Duruitoarea Nouă, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Rîșcani și la 206 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Satul Dumeni a fost menționat documentar în anul 1493.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.