24 februarie 2013, 09:40 Caleidoscop views 12124
24 februarie 2013, 09:40 Caleidoscop views 12124

Meteoritul din Celiabinsk a adus o nouă formă de viaţă?

Oamenii de ştiinţă au prezentat primele rezultate în urma cercetărilor bucăţilor de meteorit căzut în regiunea Celiabinsk. Analiza sa chimică a confirmat provenienţa sa extraterestră.

În zona Lacului Cebarkul, cercetătorii au reuşit să strîngă în jur de 50 de fragmente de meteorit de dimensiuni mici, de cîţiva milimetri. Cu ajutorul unor dispozitive performante s-a reuşit stabilirea corpului ceresc. Nu există niciun fel de îndoieli că este vorba despre un meteorit clasic din piatră, a declarat pentru Vocea Rusiei Viktor Grohovski, şeful expediţiei de căutare a meteoritului din cadrul Universităţii de Stat din Ural.

„Este un meteorit tipic din piatră cu denumirea de „Chondrit”. S-a stabilit o compoziţie standard de minerale: olivină, piroxeni, troilite, kamacite, care pot apărea doar în Cosmos. Pe Terra nu există o astfel de combinaţie şi structură”.

Oamenii de ştiinţă au negat zvonurile apărute pe internet, conform cărora, împreună cu meteoritul pe Terra a ajuns o nouă formă de viaţă sub formă de bacterii sau viruşi. Acest lucru nu este posibil, spun experţii. Fragmentele descoperite au confirmat că nu este Chondrit carbonifer, care poate conţine elemente de compuşi organici.

Fireşte, pentru studierea detaliată sînt necesare fragmente mai mari. Unul dintre ele a căzut în Lacul Cebarkul, formînd o gaură cu diametrul de aproape opt metri. Însă deocamdată nu a putut fi găsit.

Încă o întrebare la care oamenii de ştiinţă trebuie să răspundă este următoarea: de ce meteoritul cu greutatea de 10 mii de tone nu a fost înregistrat de nicio staţie de observaţie terestră? El a putut fi detectat doar la intrarea lui în straturile dense ale atmosferei. O minge de foc care se deplasa spre Terra cu o viteză de aproximativ 30 de kilometri pe secundă, spune Mihail Nazarov, vicepreşedintele Comitetului pentru Meteoriţi din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţă.

„El nu a fost descoperit în Cosmos deoarece este mic dacă ne referim la dimensiunile asteroizilor. Dacă îl observăm la intrarea în atmosferă, trebuie să se ţină cont de faptul că zborul lui în atmosferă, unde se vede bine şi apare sub formă de bolid, este de jumătate de minut. În această perioadă de timp se poate doar încerca să se anticipeze unde poate cădea şi ce energie va avea. Însă este practic imposibil să se ia măsuri preventive pentru a evacua populaţia”.

Între timp, în regiunea Celiabinsk continuă lichidarea urmărilor căderii meteoritului. Unda de şoc a spart geamurile în multe clădiri. Nu se înregistrează morţi, însă peste o mie de persoane au fost rănite de cioburi. În jur de 40 de persoane continuă să se afle în spitale.

Vladimir Pucikov, şeful Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, consideră că acest incident cu meteoritul îi va stimula pe oamenii de ştiinţă să creeze tehnologii de observare a bolizilor de dimensiuni mici. El mai aşteaptă de la oamenii de ştiinţă propuneri în vederea minimalizării influenţei ploilor de meteoriţi asupra oraşelor.

Cuvinte cheie:

meteo , cosmos , Pamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
381 locuitori

Alava este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lazo și Alava. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ștefan Vodă și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 381 de oameni. Satul Alava a fost menționat documentar în anul 1864.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.