28 martie 2013, 17:49 Caleidoscop views 4589
28 martie 2013, 17:49 Caleidoscop views 4589

Summitul BRICS: o amenințare pentru hegemonia dolarului

"China și Brazilia în schimburile comerciale reciproce vor utiliza mai activ ca mijloc de plată propria valută în locul dolarilor americani. Un acord în acest sens a fost semnat de miniștrii de finanțe și șefii băncilor centrale din țările grupului BRICS la scurt timp înainte de summit-ul din Africa de Sud. Acum, probabil, în yuani și reali vor fi tranzacționate afacerile de pînă la 30 miliarde de dolari, "- scrit Frankfurter Allgemeine Zeitung. Potrivit ziarului, durata acordului este de trei ani.

Șeful băncii emitente din Brazilia Alexandre Tombini a declarat că scopul acordului nu este de a crea o nouă relație cu China ci de a aprofunda pe cele existente pentru a fi gata pentru turbulențele de pe piețele financiare.

În plus, potrivit publicației, summit-ul "ar putea deveni o bază pentru o restructurare parțială a sistemului financiar mondial. Aparent, statele membre planifică să creeze propria bancă de dezvoltare și un instrument pentru concentrarea rezervelor valutare," de genul Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional. Ziarul amintește că, în ultimii ani, reprezentanți grupului BRICS au criticat Banca Mondială și FMI pentru dominarea Statele Unite și Europei în aceste structuri.

 

 

Cuvinte cheie:

economie , America , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
199 locuitori

Ruslanovca este un sat din cadrul comunei Vasilcău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 199 de oameni. Satul Ruslanovca a fost înființat în anul 1965.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.