06 aprilie 2022, 10:30 Caleidoscop views 1890
Moldova, în topul celor mai puternice pașapoarte din lume
Foto: stiri.md
06 aprilie 2022, 10:30 Caleidoscop views 1890

Moldova, în topul celor mai puternice pașapoarte din lume

A fost publicat un nou top al celor mai puternice pașapoarte din lume.

Potrivit companiei Henley Passport Index, topul întocmit în funcție de numărul de țări în care deținătorii acestora pot călători fără viză arată impactul profund și poate ireversibil al războiului asupra libertății de mișcare în regiune, pe măsură ce o nouă Cortină de Fier coboară.

Războiul a declanșat cea mai gravă criză a refugiaților din Europa de la al Doilea Război Mondial, peste 4 milioane de ucraineni fugind în țările vecine. UE, SUA, Canada și alte țări occidentale și-au închis spațiile aeriene pentru Rusia, au impus interdicții stricte de călătorie unor cetățeni ruși și, în multe cazuri, au încetat complet procesarea cererilor de viză, condamnînd efectiv pașaportul rusesc la statutul de nedorit.

În schimb, pentru Ucraina, UE a aprobat un plan de urgență care le permite ucrainenilor să trăiască și să lucreze în oricare dintre cele 27 de state membre timp de pînă la trei ani, în timp ce alte țări occidentale și-au ajustat politicile de viză în favoarea deținătorilor de pașapoarte ucrainene sau au renunțat cu totul la cerințele de viză.

Ucraina are în prezent un scor fără viză de 143, un record pentru țara care acum ocupă locul 34 în clasament, în timp ce Rusia este în urmă pe locul 49, cu un scor de 117 - un decalaj care se va mări probabil în lunile următoare.

Japonia și Singapore ocupă primul loc în clasament, oferind cetățenilor lor acces fără vize în 192 de țări, iar Germania și Coreea de Sud s-au poziționat pe locul doi, cu un număr de 190 de țări.

Paşaportul din Republica Moldova se află pe locul 47 (49 - în 2020). Cetăţenii ţării noastre pot călători în 120 de state fără viză.

Una dintre ultimele poziții ale ratingului libertății de circulație pentru cetățeni este în continuare ocupată de Afganistan, ai căror cetățeni sînt liberi să viziteze doar 26 destinații din întreaga lume

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , rating , pasaport , lume

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
253 locuitori

Tăura Nouă este un sat din cadrul comunei Tăura Veche, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Sîngerei și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 253 de oameni. Satul Tăura Nouă a fost întemeiat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.