17 martie 2024, 12:00 Caleidoscop views 786
Ce este
17 martie 2024, 12:00 Caleidoscop views 786

Ce este "parentingul conștient"

Parentingul conștient înseamnă realizarea faptului cine ești tu, ca părinte, cunoașterea psihologiei vîrstei copilului, capacitatea de a construi o comunicare cu el/ea, de a avea încredere, de a-ți schimba rolurile parentale, de a folosi diferite strategii.

Despre aceasta a povestit Alexandra Mihailova, coach profesionist, trainer al programului de parenting conștient, în cadrul emisiunii ”Без галстуков” cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

Ea a menționat că, în general, conștiința este conștientizarea a ceea ce ți se întîmplă chiar acum, în acest moment, la nivel fizic, emoțional, mental și spiritual.

Antrenoarea profesionistă a subliniat că de obicei părinții își cresc copiii din inerție, după tiparele după care au fost ei înșiși educați.

"Noi vorbim nu pentru că conștientizăm faptul că vorbim. Avem emoții fără să ne dăm seama ce se întîmplă. Adică suntem mai degrabă predispuși să transmitem ceea ce au făcut cu noi. De unde apar programele de naștere? Dacă mama ta a făcut asta cu tine, în 99% din cazuri vei face același lucru copilului tău, în mod inconștient, provocînd aceleași traume", a declarat Alexandra Mihailova.

Potrivit ei, așa se transmite din generație în generație pînă cînd cineva nu se va ocupa cu mentalitatea sa va schimba lucrurile.

"Iar parentingul conștient este exact asta - parentingul conștient. Adică să conștientizezi cine ești tu ca părinte. Să știi cum funcționează psihologia unui copil. La ce vîrstă și ce se întîmplă. Ce poți și ce nu poți face. Cum să construiești o comunicare, cum să construiești încredere. Cum să-ți schimbi rolurile de părinte, pentru că mama unui copil de trei ani și mama unui adolescent este cu totul altă mamă. Și strategia e alta, și comunicarea e alta, și emoțiile sînt altele", a subliniat trainerul programului de parenting conștient.

Ea a remarcat că una dintre cele mai întîlnite teme ale acestui program este dezvoltarea inteligenței emoționale atît la părinți, cît și la copii. Pentru că atunci cînd un copil plânge și mama lui îi spune "încetează să plîngi, nu plânge", sau cînd este comparat cu un alt copil, sau cînd este criticat, cînd este devalorizat fără să-și dea seama, acestea sînt traume și, ca urmare, este aproape imposibil să găsești o persoană fără experiență traumatică.

Antrenorul profesionist a subliniat că într-un fel sau altul toată lumea este oricum traumatizată, doar că unii mai mult, alții mai puțin. Nivelul traumei este diferit. Există traume care nu sînt compatibile cu viața normală și există traume cu care poți trăi. Dar, în principiu, toată lumea are traume.

"Și asta nu pentru că părinții noștri nu ne-au iubit. Totul e în regulă cu părinții. Ei ne-au iubit atît cît au putut. Doar că nu știau cum, nu existau informații. Această informație era ascunsă. Nimeni nu ise interesa cu adevărat de ce plînge copilul. Este îmbrăcat, încălțat, are ce mînca, mama lui este la serviciu. Nimeni nu-l întreba: Cum te simți? Nu se punea accent pe sentimentele copilului", a declarat Alexandra Mihailova.

Potrivit ei, acesta este motivul pentru care a crescut o astfel de generație cu o inteligență emoțională scăzută, cu incapacitatea de a se manifesta, incapacitatea de a iubi, incapacitatea de a avea grijă etc.

Pentru a crea o nouă generație, una diferită, pentru ca un copil din lumea modernă să poată trăi o altă viață, normală, fericită, este important ca părintele să schimbe aceste programe, să lucreze asupra lui însuși și să-și creeze abilități și să crească conștientizarea pentru a fi cu adevărat un părinte care însoțește copilul spre o maturitate ecologică, astfel încît să existe o separare corectă la vîrsta potrivită, pentru ca copilul să crească încrezut în sine, cu o stimă de sine ridicată și sănătoasă, pentru ca el să-și poată realiza dorințele, să poată obține rezultate, să fie o ființă sănătoasă și cu drepturi depline.

"Părinții trebuie să lucreze asupra acestui lucru, pentru că sînt abilități care nu se învață nicăieri", a subliniat coach-ul profesionist, trainer al programului de Parenting conștient.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

copii , parinti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2066 locuitori

Codreanca este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Codreanca și Lupa-Recea. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Strășeni și la 43 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2066 de oameni. Satul Codreanca a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.