05 august 2014, 11:58 Caleidoscop views 22682
05 august 2014, 11:58 Caleidoscop views 22682

Adam şi Eva probabil nu s-au întîlnit


Foto: antena3.ro

Adam şi Eva au trăit în Africa în aceeaşi perioadă, dar probabil nu s-au întîlnit, afirmă autorii unui studiu publicat de curînd.

Cercetătorii credeau că "Adam cu cromozomul Y" şi "Eva mitocondrială" au trăit în epoci complet diferite. Însă, potrivit unui studiu realizat pe 69 de bărbaţi din zone diferite de pe Glob, "Adam cu cromozomul Y" a păşit pe Pămînt în urmă cu 120.000 de ani - 156.000 de ani, mult mai devreme decît credeau oamenii de ştiinţă, informează RIA Novosti.

Această datare recentă îl plasează pe Adam mult mai aproape de Eva, care a apărut pe Pămînt în urmă cu 99.000 de ani - 148.000 de ani.
   
Oamenii de ştiinţă consideră însă că este foarte puţin probabil ca Adam şi Eva să fi fost "exact contemporani".
   
"Cercetările precedente au indicat faptul că cel mai recent strămoş comun al bărbatului a trăit mult mai recent decît cel mai recent strămoş comun al femeii. Însă studiul nostru a evidenţiat faptul că nu a existat o discrepanţă", a declarat Carlos Bustamante, profesor de genetică la Universitatea Stanford din California.

"Eva mitocondrială" şi "Adam cu cromozomul Y" au contribuit la expansiunea speciei umane, dar numeroase aspecte privind existenţa lor sînt învăluite în mister.
   
Savanţii americani au comparat variaţiile cromozomului Y în rîndul voluntarilor din nouă zone geografice distincte şi au reuşit să demonstreze, pentru prima dată în istorie, că perioadele de timp în care Adam şi Eva au apărut se suprapun.
  
"Acum putem să datăm anumite evenimente într-un mod foarte precis. Am găsit o mutaţie unică, care arată că trei linii genetice străvechi s-au unit în urmă cu 48.000 de ani, plus sau minus cîteva sute de ani. Acurateţea acestei datări este extraordinară", a spus profesorul Bustamante.

Adam şi Eva nu au fost singurul bărbat, respectiv singura femeie care au trăit în acea epocă, nici singurii oameni ai căror urmaşi trăiesc în zilele noastre.
   
Studiul, publicat în revista Science, exemplifică extraordinara profunzime a diversităţii genetice care există în rîndul actualilor locuitori ai Africii.

Sursa: topnews.ru

Cuvinte cheie:

omenirea , istoria , genetica

Comentarii

 (1)
  • #1 culinsky Răspunde Citează selecţia
    ce fel de noutati mai puneti si voi, si in acelasi timp promovati crezul moldovenilor si valori ortodoxe si morale....
    va comercializati si voi, rusine n-aveti!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
1216 locuitori

Doina este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doina Rumeanţev, Iasnaia Poleana. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cahul și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1216 oameni. Satul Doina a fost menționat documentar în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.