15 noiembrie 2013, 12:12 Caleidoscop views 8237
15 noiembrie 2013, 12:12 Caleidoscop views 8237

Exploziile solare au luat-o razna de două săptămîni


Foto: libertatea.ro

Dacă în următoarele zile veţi avea probleme cu telefonul mobil sau cu posturile de radio din maşină să nu vă alarmaţi: de vină este activitatea solară, deosebit de intensă în ultimele săptămîni.

U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration a trimis o avertizare de pericol de întrerupere a comunicaţiilor radio, întrerupere ce ar putea fi cauzata de numărul foarte mare de explozii solare din ultima vreme.

De la finalul lunii octombrie pînă acum au fost înregistrate cîteva zeci de explozii solare, cîteva de o intensitate deosebit de mare. Asta pentru că în acest moment, astrul zilei se află în perioada lui de "nervozitate", care se repetă la aproxiamtiv 11 ani. În general, radiaţiile sînt oprite de atmosfera Pămîntului, dar furtunile electromagnetice care însoţesc exploziile solare afectează comunicaţiile radio.

"Începînd cu anul 1985, specialiştii în fizica Soarelui au constatat că ciclurile sale, care au fost observate timp de sute de ani, nu mai sînt valabile: astrul şi-a schimbat radical modul de manifestare. Furtunile solare au crescut permanent în frecvenţă şi în intensitate. Astfel, ciclurile de 11 ani între două perioade de activitate maximă solară nu mai sînt valabile, ele modificîndu-se în sensul micşorării intervalului la care se produc.

În decembrie 2005, de exemplu, perioadă, teoretic, cu activitate solară minimă, a avut loc una dintre cele mai puternice erupţii solare din mileniul III. De asemenea, intensitatea furtunilor solare din 2010 a crescut cu 300% faţă de cele din secolul trecut", ne-a explicat generalul de brigadă Emil Străinu, doctor în arme geofizice şi specialist în ameninţări neconvenţionale şi asimetrice.

Sursa: libertatea.ro

Cuvinte cheie:

explozie , sanatate , soare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
879 locuitori

Albina este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereni, Albina și Fetiţa. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 879 de oameni. Satul Albina a fost menționat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.