07 februarie 2014, 10:38 Sănătate views 13964
Să fie interzisă margarina? Autoritățile din Bulgaria vor să scoată de pe piață acest produs considerat foarte nociv
Foto: libertatea.ro
07 februarie 2014, 10:38 Sănătate views 13964

Să fie interzisă margarina? Autoritățile din Bulgaria vor să scoată de pe piață acest produs considerat foarte nociv

Scandal în Bulgaria din cauza margarinei. Nutriţioniştii din cadrul Agenţiei bulgare pentru siguranţa alimentară susţin că un consum constant de margarină este potenţial periculos, deoarece grăsimile trans sunt greu de digerat şi încetinesc metabolismul, ceea ce poate provoca diverse boli, relatează site-ul Novinite.com.

Margarina e unul din alimentele des oferite copiilor la micul dejun, pentru că e ieftină şi uşor de... întins pe pîine

În ultimii ani, din cauza nivelului de trai tot mai scăzut, bulgarii s-au pus pe mîncat margarină, mult mai ieftină decît untul, iar acest lucru le-a afectat serios sănătatea.

Popularitatea margarinei creşte în continuare, mai ales că pe posturile de radio şi de televiziune sunt numeroase spoturi publicitare care susţin că o marcă sau cealaltă e bună pentru copii şi, mai mult, că tipul respectiv de margarină previne bolile cardiace.

Specialiştii de la Agenţia bulgară pentru siguranţa alimentară au decis să ia măsuri şi să ceară interzicerea vînzării în ţara lor, după ce au constatat efectele nocive ale grăsimilor trans care afectează metabolismul.

De altfel, recent, şi administraţia americană pentru alimente şi medicamente a decis că uleiurile hidrogenate, de tipul margarinei, nu mai sunt sigure pentru consum.

«Poate provoca accidente cerebrale»

Şi românii sînt consumatori înfocaţi ai margarinei, iar specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că acest produs e periculos.

"La preparare, grăsimile vegetale sănătoase sînt transformate în grăsimi artificiale, printr-un procedeu ce distruge acizii graşi esenţiali şi naşte acizii trans. Aceştia provoacă tulburări în metabolismul lipidelor, ceea ce se concretizează în ateroscleroză, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale", explică profesorul Mencinicopschi.

"Mai bine mîncăm unt şi slănină de porc decît margarină. Nu daţi margarină, mai ales copiilor!", adaugă el.

Sursa: libertatea.ro

Cuvinte cheie:

sanatate , alimentatie , om

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
755 locuitori

Lopățica este un sat și comună din raionul Cahul. Lopățica este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cahul și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 755 de oameni. Satul Lopățica a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.