07 decembrie 2011, 11:35 Sănătate views 4454
07 decembrie 2011, 11:35 Sănătate views 4454

Generaţia Internet este amenințată de rahitism

Oamenii de știință britanici au sugerat ca rahitismul să fie adăugat în ... lista de boli profesionale a generației computerului.

Boala este cauzată de o lipsă cronică de vitamina D și duce la deformări dureroase ale oaselor. Rahitismul a fost răspîndit încă în secolul al XIX-lea, datorită sărăciei extreme a unor segmente ale populaţiei. Poate fi ușor evitat – cu ajutorul unei diete echilibrate şi expunerii la soare.

În epoca noastră, însă, a venit din nou timpul pentru a introduce rahitismul la ordinea zilei. "În loc să se bucure de aerul curat, copiii rămîn adesea acasă şi se joacă pe computer" - pe bună dreptate subliniază, Simon Pearce, un profesor de la Newcastle University si autor al studiului, care a constatat că jumătate din populaţia adultă din Marea Britanie, în special în partea de nord a ţării, suferă de lipsa vitaminei D în timpul iernii şi primăvara. Fiecare al şaselea resimte o lipsă acută a vitaminei D, ceea ce duce la boli cardiovasculare, diabet de tip II, mai multe tipuri de cancer, şi înmuierea oaselor.

Pentru a evita acest lucru, trebuie făcute băiî de soare pe care - ghinion! – în exces pot provoca cancer de piele.

O altă opţiune – o dieta, cu accent pe pește gras cum ar fi somonul, macroul, sardinele, heringul şi laptele.

Sursa:  ecology.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
534 locuitori

Găureni este un sat din cadrul comunei Zîmbreni, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 534 de oameni. Satul Găureni a fost menționat documentar în anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.