17 noiembrie 2015, 10:25 Sănătate views 5815
Pe 14 noiembrie în Moldova a fost marcată Ziua Mondiala a Diabetului
17 noiembrie 2015, 10:25 Sănătate views 5815

Pe 14 noiembrie în Moldova a fost marcată Ziua Mondiala a Diabetului

Pe 14 noiembrie la Chisinau a fost marcată Ziua Mondiala a Diabetului

Aliona SERBULENCO, VICEMINISTRUL SANATATII: "Diabetul zaharat este boala numarul unu care provoaca orbirea, afectiuni cronice de rinichi, dar si piciorul diabetic."

Potrivit Ministerului Sanatatii, in prezent in jur de 84 de mii de moldoveni sufera de diabet, insa se presupune ca numarul real e mai mare. Asta pentru ca monitorizarea acestor bolnavi nu ar fi foarte stricta. Ministerul sustine ca va propune un proiect de lege care va prevedea ca din anul 2016 copiii bolnavi de diabet sa primeasca gratuit teste de masurare a nivelului de glicemie, dar si pompe de insulina. Totodata, pe parcursul acestei saptamani de informare, in scoli, dar si alte institutii, specialistii de la Centrul de Sanatate Publica le vor explica elevilor cum poate fi prevenit diabetul zaharat.

Aliona SERBULENCO, VICEMINISTRUL SANATATII: "Alimentatia nesanatoasa, sedentarismul, surmenajul cronic, precum si obezitatea."

In ultimii zece ani, numarul moldovenilor care au decedat din cauze survenite in urma diabetului a crescut de aproape 2 ori.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

sanatate , boala , diabet

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
130 locuitori

Lenin este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului (Transnistria), Republica Moldova. În componența comunei intră localitățile Pervomaisc, Pobeda, Stanislavca și Lenin. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîbnița și la 138 km de Chișinău. Conform datelor anului 2007 populația satului constituia 130 de oameni. Satul Lenin a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.