31 decembrie 2011, 11:54 Sănătate views 8188
31 decembrie 2011, 11:54 Sănătate views 8188

Eco Revelion

Înainte de Revelion, World Wildlife Fund din Rusia a alcătuit 12 eco-sfaturi, care vor permite să celebraţi sărbătorile fără a afecta natura.

1. Trimiteţi o parte dintre felicitări în format electronic, în special, prietenilor care petrec o parte semnificativă din timpul lor on-line. Potrivit sondajului inFOLIO Research Group, realizat în 2008, ruşii, în funcţie de nivelul de venituri şi de vîrstă, în medie trimit 6 – 8, pînă la 20 de cărţi poştale de Crăciun din hîrtie. Potrivit acestor parametri, locuitorii din Rusia aduc mai puţin rău pentru mediul înconjurător, decît locuitorii din SUA, care trimit cîte 60 de felicitări de Crăciun în fiecare an.

2. Cumpăraţi un pom de Crăciun viu. Contrar opiniei populare, este mai ecologic să cumpăraţi un pom de Crăciun viu, decît un brad din material plastic artificial - cu condiţia că acesta a fost special cultivat pentru vînzare, şi nu tăiat în pădure ilegal. În Occident, la pieţele de Crăciun adesea se vînd copaci cu rădăcini ca după sărbători, aceştia să poată fi plantați înapoi în pămînt.

3. Folosiţi mai puţine decoraţiuni de Crăciun din plastic şi încercaţi să faceţi cît mai multe podoabe cu mîinile proprii. Un artist american creează decoraţiuni de Crăciun din butelii de oxigen şi le vinde la un preţ de 2.400 de dolari bucata. Ca materiale pentru jucării de casă pot fi folosite mai multe materiale disponibile - de exemplu, biscuiţi, portocale, reviste vechi şi panglici. Dacă nu sînteți meşteri la toate, încercaţi, de exemplu, în loc de ghirlande din plastic obişnuite, să confecționați o ghirlandă din fructe uscate. Utilizaţi lumînări din ceară de albine, şi nu din parafină. Spre deosebire de lumînările din parafină, care sînt un produs de distilare a ţiţeiului, lumînările din ceară de albine ard mai mult timp.

4. În loc de ghirlande cu becuri incandescente, folosiți ghirlande cu LED-uri. Ele cheltuie energie cu 80% - 90% mai puţin.

5. Planificaţi din timp shopping-ul. În primul rînd, nu veţi avea nevoie să mergeţi la magazine de mai multe ori ca să cumpăraţi ceea ce aţi uitat să procuraţi. În al doilea rînd, vă puteţi gîndi la lista de cumpărături, ca să nu cumpăraţi lucruri inutile şi să reduceţi contribuţia în supraconsum.

6. Luaţi genţi ecologice atunci cînd mergeţi la cumpărături de Revelion, pentru a folosi cît mai puţine pungi de plastic.

7. Fiţi creativi, împachetînd cadourile. Puteţi ambala cadoul în ziare şi reviste vechi. Puteţi folosi darul ca parte a pachetului - de exemplu, învelind o cutie de bomboane de ciocolată într-o eşarfă frumoasă. Dacă veţi fixa hîrtia de ambalaj cu o panglică obişnuită și nu cu scotch, hîrtia poate fi refolosită.

8. Daţi cel puţin cîtorva prieteni şi parteneri cadouri "alternative", cum ar fi un certificat de caritate.

9. Tot mai des, ruşii preferă să pună pe masa de Revelion tacîmuri de unică folosinţă, dar dvs. veţi face un cadou naturii, dacă veţi servi masa cu veselă din sticlă, porţelan, ceramică sau metal.

10. Alegeţi, de preferinţă, costume de Crăciun şi accesorii verzi. De exemplu, îmbrăcămintea din in şi mătase este considerată mult mai ecologică, decît hainele din bumbac: pentru irigarea unui hectar de cîmp de bumbac sunt necesare 5 mii m cubi de apă.

11. Încercaţi să planificaţi meniul de Revelion, astfel încît să puteţi folosi produse, de preferinţă, locale. Veţi face, de asemenea, o contribuţie la salvarea climei, dacă veţi înlocui cîteva mîncăruri din carne cu cele din legume sau peşte - în conformitate cu Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură ONU, emisiile de gaze cu efect de seră la producerea cărnii constituie aproximativ 18% din toate emisiile de CO2 de pe planetă.

12. In vacanţa de Revelion, stabiliţi containere separate pentru diferite tipuri de deşeuri - cum ar fi sticlă, sticle de plastic, hîrtie şi un container separat pentru orice altceva.

Sursa: ecology.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1626
Populația:
1280 locuitori

Furceni este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Orhei și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1280 de oameni. Satul Furceni a fost menționat documentar în anul 1626.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.