05 mai 2016, 14:15 Sănătate views 6123
Femeile, așteptate la cabinetul ginecologic
05 mai 2016, 14:15 Sănătate views 6123

Femeile, așteptate la cabinetul ginecologic

Femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 61 de ani vor putea efectua gratuit în perioada 10 mai - 25 august, testul Papanicolau, în urma căruia poate fi depistat cancerul de col uterin.

Examinarea va fi efectuată conform celor mai noi metode de screening citologic.Medicii de familie urmează să anunţe femeile când trebuie să se prezinte la cabinetul ginecologic. Instituțiile medicale vor primi, în această săptămână, toate cele necesare pentru această examinare.

Prelucrarea citologiei cervico-vaginale în mediu lichid este cea mai noua metodă de screening, care ajută la interpretarea precisă şi mai rapidă a analizelor, toate celulele prelevate fiind intacte. În plus, probele sunt păstrate timp de şase luni în laborator. Ulterior, acestea pot fi utilizate la realizarea investigațiilor suplimentare.

„Are o precizie mult mai mare şi poate asigura o calitate mai înaltă a investigaţiilor efectuate. Credem noi că aceste două luni de pilotare a acestei metode va duce la luarea deciziei pentru implementarea pe caser largă, pe toată ţara", a declarat șeful Asistență Medicală Primară a Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc.

Femeile pot să se prezinte la cabinetul ginecologic, fără programare. Totuși, acestea trebuie să respecte câteva reguli.

„Nu trebuie să aibă relaţii sexuale ultimele 24 de ore, să nu fie în timpul mentruaţiei, să nu folosească contraceptive locale sau alte proceduri locale care ar împiedica colectarea acestei probe", a precizat medicul ginecolog, Sofia Guțu.

Femeile spun că se vor prezenta la medic:

„Binevoit cred că este testul acesta pentru fiecare persoană, mai ales chiar bătrânii, pensionarii, ca să nu plătim."

„Cred că este o idee foarte bună pentru orice femeie să știe în ce stare este sănătatea ei."

„E și normal să treacă orice femeie, o dată în an, îndeosebi gratuit încă, asta-i foarte bine."

Potrivit datelor statistice anual, în ţară, sunt înregistrate până la 350 de cazuri noi de cancer de col uterin.

În fiecare an, aproximativ 180 de femei mor din cauza acestui tip de cancer, din cauza că se adresează târziu la medic. Această maladie se plasează pe locul şapte pe lista bolilor oncologice.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

femei , sanatate , medic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
371 locuitori

Brînzeni este un sat din cadrul comunei Camenca, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 16 km de oraşul Glodeni şi la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 371 de oameni. Satul Brînzeni a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.