24 mai 2016, 11:00 Sănătate views 5803
CNSP: Otrăvirile cu ciuperci iau amploare
24 mai 2016, 11:00 Sănătate views 5803

CNSP: Otrăvirile cu ciuperci iau amploare

În ultima perioadă otrăvirile cu ciuperci iau amploare. Potrivit Centrul Naţional de Sănătate Publică, în ultimele trei luni ca urmare a consumului bucatelor preparate din ciuperci, peste 50 de persoane au suferit intoxicaţii.

Specialiştii atenţionează populaţia să nu procure ciuperci din locuri neautorizate, iar în cazul în care atestă simptome să se adreseze de urgenţă la medic, pe motiv că ciupercile sunt deseori cauza unor otrăviri foarte grave, uneori letale, transmite IPN.

Cele peste 50 de persoane intoxicate sunt din municipiile Chişinău şi Bălţi, din raioanele Soroca, Hînceşti şi Ialoveni. Aproape jumătate dintre acestea sunt copii. Specialiştii afirmă că acest fapt este îngrijorător, deoarece ei sunt mai vulnerabili din cauza particularităţilor de vârstă, a alimentaţiei, a igienei personale şi sunt expuşi unui risc sporit de îmbolnăvire.

CNSP atenţionează şi îndeamnă populaţia să apeleze de urgenţă ambulanţa în cazul în care observă simptome precum greaţă, vomă, diaree, transpiraţie excesivă etc. Simptomele intoxicaţiei apar brusc la doar câteva ore după consumul ciupercilor. Există unele ciuperci care devin toxice consumate în combinaţie cu alcool.

Pentru a preveni cazurile de intoxicaţii cu ciuperci, în special formele grave, este necesar să se evite procurarea ciupercilor de pe marginea drumului de la persoane necunoscute sau din locuri neautorizate. La fel, nu se recomandă culegerea acestora din parcurile orăşeneşti, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate sau de la gunoişti.

Potrivit specialiştilor, înainte de consum, ciupercile trebuie alese minunţios şi spălate de mai multe ori sub un get de apă curgătoare.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

ciuperci , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1902
Populația:
5108 locuitori

Iargara este un oraş în raionul Leova, Republica Moldova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul râului Tigheci, oraşul Iargara este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 5108 locuitori. Localitatea Iargara a fost întemeiată în anul 1902, odată cu înfiinţarea staţiei de cale ferată pe traseul Basarabeasca-Prut.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.