07 august 2016, 14:10 Sănătate views 6580
Tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii
07 august 2016, 14:10 Sănătate views 6580

Tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii

Teama de efectele adverse în determină pe tot mai mulţi părinţi să refuză să-şi vaccineze copiii. Asta în timp ce specialiştii îi liniştesc şi spun că vaccinurile sunt inofensive, nu afectează sănătate micuţilor şi au doar beneficii, relatează Mesager.

În Republica Moldova nu există statistici concrete despre copiii vaccinaţi. Nu sunt nici date despre numărul micuţilor care ar fi rămas schilodiţi în urma imunizării. Cert este că tot mai mulți părinți refuză vaccinarea. Este și cazul unei familii din capitală, care a cerut să le fie protejată identitatea. Au o fetiță de opt luni, iar atât mama, cât și tatăl refuză să-și vaccineze micuța.

„Medicul a insistat asupra vaccinării, ne-a spus că atunci când va merge la grădiniță și la școală o să ne ceară certificat și că este obligatoriu, cu toate că în Constituţie scrie că nu este obligatoriu", susține mama fetiței.

„Ne-au părut stranii câteva lucruri, cum ar fi reacţiile adverse după un vaccin care se spune că este bun. Cum poate un lucru bun să provoace reacţii adverse", spune tatăl copilei.

Semne de întrebare apar la capitolul calităţii serului injectat. Vaccinurile ajung în Moldova fie din India, America, Japonia sau Bulgaria. Specialiștii afirmă însă că toate au avizul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Totuşi statisticile arată că numărul micuților imunizaţi anual, este în scădere.

„Cu cât rata de vaccinare este mai înaltă, cu atât riscul de îmbolnăvire în rândul copiilor este mai mic. Din păcate, avem o tendință ușoară de descreștere a ratei de acoperire vaccinală. Este decizia mamei de accepta sau nu vaccinarea, numai că mamele sunt informate plenar despre riscul care și-l asumă atunci când copilul nu este vaccinat", susține specialistul din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, Viorel Furtună.

Prima problemă a părinților care nu și-au vaccinat copiii este că ei nu pot fi primiți nici la grădiniță, nici la școală. La înscriere, părinţii trebuie să prezinte un certificat medical care ar demonstra ca micuțul a fost vaccinat.

„Părinții care refuză vaccinarea trebuie să aibă o argumentare și asta se decide împreună cu medicul de familie. Se decide dacă există un risc pentru sănătatea copilului ca să fie vaccinat și atunci medicul de familie indică acest lucru în certificatul medical", a explicat viceministrul Educației, Cristina Boaghi.

În Republica Moldova vaccinarea este obligatorie. Așa au decis deputații în 2009, iar judecătorii constituționali au consolidat obligativitatea la începutul anului 2013, când au conchis că legea adoptată de aleșii poporului nu contravine Constituției. Președintele Asociației Obștești „Apărătorul Copilului", Tamara Plămădeală, susține că această lege este ambiguă, iar statul trebuie să creeze condiții pentru toţi.

„Văzând programul de imunizare pentru anii 2016-2020 constat că statul s-a angajat să oblige părinții să-și vaccineze copiii. Însă nu există prevederi care să stipuleze care sunt drepturile persoanelor în cazul în care vaccinul a provocat o reacție adversă. Cine poate să trateze acești copii? Cu ce contribuție vine statul? Părinții au o frică și este de datoria statului să le dea o garanție că toate vaccinurile care sunt aduse și administrate copiilor sunt bune", a declarat Tamara Plămădeală.

În țara noastră sunt obligatorii 12 vaccinuri, care sunt administrate copiilor în primele zile de viață. Printre acestea sunt cele împotriva hepatitei virale B, tuberculozei, poliomielitei, difteriei și rujeolei.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

vaccin , copii , sanatate

Comentarii

 (2)
  • #2 DneprUkraine Răspunde Citează selecţia
    У нас уже прямым текстом сказали, что часть прививок опасна и уж тем
    более те что закупаются на деньги иностранных фондов. Богатым их не
    делают. Это один из пунктов по депопуляции малообеспеченной прослойки
    населения.
  • #1 Igoryan Răspunde Citează selecţia
    И правильно делают, что отказываются. Отказываются не только в Республике Молдова, но и в РФ, очень много случаев гибели детей, но никто не фиксирует это и нету статистики, по ТВ тоже не показывают такие случаи, а зачем? Да всё просто, потому что никто никогда не скажет, что прививки это зло, ведь за это врачи убийцы получают деньги. Решать конечно каждому родителю, но факт остаётся фактом, прививки сейчас уже не те, что были во времена СССР...
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1748
Populația:
762 locuitori

Constantinovca este un sat din cadrul comunei Pervomaisc, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Căușeni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 762 de oameni. Satul Constantinovca a fost menționat documentar în anul 1748.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.