25 ianuarie 2012, 10:12 Sănătate views 4217
25 ianuarie 2012, 10:12 Sănătate views 4217

Producătorii detergenţilor în mod voluntar renunţă la fosfaţi

American Cleaning Institute (ACI - Institutul de detergenţi), reprezentînd majoritatea producătorilor de săpun şi alţi detergenţi din SUA, a declarat că renunţă voluntar la utilizarea fosfaţilor în detergenţii de uz casnic.

Această propunere a fost susţinută în multe state din America de Nord şi unele ţări europene. Ce a determinat producătorii de săpun să facă acest pas radical? Şi ce pericol prezintă aceşti fosfaţi misterioşi?

Nimerind în bazinele de apă, substanţele ce conțin fosfați stimulează creşterea algelor în bazinele de apă locale. Creşterea accentuată a algelor lansează un proces numit eutrofizare, care duce la lipsa de oxigen în apele locale şi, ca urmare - la scăderea biodiversităţii în bazinele de apă. O astfel de schimbare a ecosistemului acvatic afectează în special locuitorii zonelor de coastă a lacurilor şi iazurilor. Concentraţia ridicată de fosfaţi în apă provoacă pierirea florei şi faunei nu numai în bazinele interioare, dar chiar şi în zonele de coastă ale oceanelor în apropierea marilor oraşe. Emisiile de fosfați în apă duc la formarea unor "zone moarte" - zone de apă cu activitate biologică foarte redusă.

Ecologiştii - activişti încearcă să impună o interdicţie la utilizarea fosfaţilor de 40 de ani, însă tot acest timp “giganţii săpunului” făceau lobby pentru a convinge publicul de imposibilitatea producerii detergenţilor fără fosfaţi. Însă, cu timpul, mulţi producători ecologic conştienţi au arătat lumii că producerea săpunului "verde" este posibilă fără a aduce daune succesului comercial al întreprinderii.

Următorul pas, care necesită o examinare imediată, este reducerea folosirii de azot şi de fosfor în agricultură, care duc la aceleaşi consecinţe triste pentru apă, precum şi fosfaţii. Agricultura este o sursă puternică de diferite substanţe chimice, care pătrund în sol împreună cu îngrăşămintele minerale şi sintetice, iar ulterior, nimeresc în rîuri, mări şi ape subterane. Adesea, fermierii măresc dozele necesare de îngrăşăminte pentru a asigura o recoltă decentă. Prin urmare, utilizarea tehnologiilor avansate pentru monitorizarea condiţiilor de sol şi dezvoltarea agriculturii ecologice (fără utilizarea îngrăşămintelor sintetice) poate reduce semnificativ procentul de consecinţe negative pentru apele Pămîntului şi ecosistemele acestuia.

Sursa:  ecology.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1769
Populația:
12300 locuitori

Slobozia este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul stîng al Nistrului la o distanță de 12 km de municipiul Tiraspol și la 88 km de Chișinău. Conform recensămîntului din 2004 orașul avea o populație de 12 300 locuitori. Orașul Slobozia a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.