02 octombrie 2016, 11:00 Sănătate views 6790
Invenţia savanţilor moldoveni ce previne hepatita virală B
02 octombrie 2016, 11:00 Sănătate views 6790

Invenţia savanţilor moldoveni ce previne hepatita virală B

Statul nostru va economisi milioane de lei, datorită unei invenţii descoperite de savanţii Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Este vorba despre o metodă de depistare a virusului hepatic B, în formă ascunsă în sângele donatorilor, brevetată anul trecut.

Asta va preveni răspândirea infecţiei şi va contribui la reducerea cazurilor de hepatite virale B cronice.

În urma cercetărilor care au durat cinci ani, savanţii au descoperit virusul în formă ascunsă în 109 probe de sânge donat, din 75 de mii de mostrestudiate.

"Dacă aceste 109 de cazuri nimeresc în serviciul de transfuzie avem suplimentar cazuri de heptatită virală ascunsă, care poate fi transmisă altor persoane. Mai mult decât atât, o parte din aceste heptatite devin cronice", a afirmat doctorul habilitat în medicină, Constantin Spânu.

Forma ascunsă a virusului hepatic B se găseşte la donatorii cu imunitate puternică. Este imposibil de depistat în cadrul investigaţiilor medicale şi testelor de laborator aprobate de Organizația Mondială a Sănătății.

"În această situaţie, cel mai des, se dezvoltă aşa numita stare de purtător al virusului sau o stadie a maladiei prin care virusul se regăseşte într-o concentraţie mică, care nu poate fi depsitată prin testul obişnuit aplicat", a comunicat directorul Centrului de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

Datorită savanţilor, medicii de la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui reuşesc să depisteze la şase din 100 de doritori de a dona sânge virusul Hepatic B. Dacă sângele respectiv ar ajunge în corpul unui om cu imunitate scăzută,atunci acesta riscă să dezvolte maladia. Problema este şi mai gravă, în condiţiile în care statul cheltuieşte pentru tratamentul unui caz de hepatită virală cronică, mii de euro.

Pentru această invenţie, cercetători de la Centrul Naţional de Sănătate Publicăau obţinut şase medalii de aur, în cadrul unei conferinţe internaţionale de inovaţie şi transfer tehnologic.

În ţara noastră sunt înregistrate, anual, 1,54 cazuri de hepatită virală B acută la 100 mii de locuitori, dublu faţă de statele europene.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

hepatita , medicina , descoperire , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
931 locuitori

Vatici este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vatici, Tabăra și Curchi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 62 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 931 de oameni. Satul Vatici a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.