21 decembrie 2016, 16:06 Sănătate views 5184
Bolnavii de hepatită pot solicita tratament gratuit
21 decembrie 2016, 16:06 Sănătate views 5184

Bolnavii de hepatită pot solicita tratament gratuit

Autorităţile au acceptat circa 1200 de dosare depuse de bolnavii de hepatită virală cronică care vor să beneficieze de tratament gratuit. Pînă pe 9 ianuarie, medicamente urmează a fi distribuite în raioane şi va putea fi început tratamentul.

Depunerea dosarelor continuă şi pacienţii bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus, indiferent dacă figurează sau nu pe lista de aşteptare, sînt îndemnaţi să se adreseze la medicul infecţionist, conform locului de trai, pentru a solicita tratament gratuit împotriva hepatitei vitale. Medicamentele fac parte din lotul procurat recent de către Ministerul Sănătăţii, transmite IPN.

Ministra sănătăţii, Ruxanda Glavan, a declarat, miercuri, în cadrul unei vizite la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă", unde au fost livrate medicamentele, că pe listele de aşteptare se regăsesc circa 3000 de pacienţi. Autorităţile îşi propun ca în următoarele două luni toţi pacienţii să fie reevaluaţi şi să beneficieze de tratament. La fel, în primul trimestru al anului viitor va fi iniţiată o nouă procedură de licitaţie pentru achiziţionarea medicamentelor de acest tip, astfel încât să fie incluşi în tratament încă 3500 de persoane, care nu erau pe liste, dar sunt purtători de virus.

Ruxanda Glavan a menţionat că până acum aceste medicamente nu se regăseau pe piaţa farmaceutică din ţară, iar persoanele le procurau de peste hotare. Eficienţa tratamentului este 90%. Tratamentul administrat anterior avea o eficienţă sub 40%.

Medicamentele au fost procurate cu 35 de milioane de lei. Mijloacele financiare au fost prevăzute în Programul Naţional pentru combaterea hepatitelor (B, C şi Delta) pentru anul 2016. Acestea sunt importate Bangladeş şi Egipt.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

hepatita , tratament , medicamente

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XVIII-lea
Populația:
1333 locuitori

Albota de Sus este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Sus, Sofievca și Roşiţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1333 de oameni. Satul Albota de Sus a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.