23 decembrie 2016, 14:45 Sănătate views 4590
Peste 90 de mii de persoane şi-au schimbat medicul de familie
23 decembrie 2016, 14:45 Sănătate views 4590

Peste 90 de mii de persoane şi-au schimbat medicul de familie

Peste 90 de mii de persoane şi-au schimbat medicul de familie în perioada septembrie-octombrie. Anul curent s-au înregistrat cu cinci mii mai mult decît în aceeaşi perioadă a anului trecut. Acestea vor putea beneficia de serviciile noului medic începînd cu 1 ianuarie 2017.

Printre cele mai frecvente motive care i-au determinat pe cetăţeni să se înregistreze la alt medic sînt schimbarea locului de trai, accesul la investigaţii oferite în aceeaşi instituţie medicală, calitatea serviciilor, atitudinea personalului medical.

Fenomenul de migrare la alt medic de familie sau instituţie medicală primară este mai accentuat în mediul urban. Astfel, 55% din numărul total de cereri au fost depuse de persoanele din mediul urban, iar 45% de cele din mediul rural.

Conform datelor din registrul persoanelor înregistrate în instituţiile medico-sanitare primare, 36% din cele peste 90 de mii de solicitări au fost făcute de locuitorii municipiului Chişinău.

La fel ca şi în anii precedenţi, şi în 2016 au fost atestate cazuri cînd unele instituţii medico-sanitare au înregistrat pe listele lor persoane fără ca acestea să solicite schimbarea medicului de familie. În acest an au existat 15 mii de divergenţe legate de trecerea de la un medic la altul. Dacă o persoană depistează că este înregistrată la alt medic de familie şi la altă instituţie, în lipsa unei cereri depuse anterior în acest sens, ea trebuie să solicite în scris sau în formă electronică CNAM efectuarea modificărilor în registrul persoanelor înregistrate în instituţiile medico-sanitare primare.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

medic , medicina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1932 locuitori

Iurceni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iurceni și Mîrzoaia. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1932 de oameni. Satul Iurceni a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.