24 decembrie 2016, 14:30 Sănătate views 6036
În premieră în Moldova a fost efectuat un transplant de ficat
24 decembrie 2016, 14:30 Sănătate views 6036

În premieră în Moldova a fost efectuat un transplant de ficat

Se zbătea între viaţă şi moarte şi nu credea că mai are vreo şansă. Un bărbat din Ceadîr-Lunga diagnosticat cu hepatită toxică s-a născut pentru a doua oară, după ce, în premieră în Moldova, i-a fost efectuat un transplant de ficat. Operaţia a durat mai mult de 10 ore, iar donatorul a fost un alt pacient aflat în moarte cerebrală.

Acum o lună, bărbatul a fost transportat de urgenţă la Spitalul Clinic Republican din Capitală. Pacientul, de 36 de ani, a primit un diagnostic necruţător - insuficiență hepatică acută. Spre deosebire de pacienţii diagnosticaţi cu ciroză, tânărul nu avea timp să aştepte un donator de ficat, pentru că starea lui se agrava tot mai mult. Însă minunea s-a produs mai repede decât se aștepta.

"Este foarte greu să trăieşti singur şi cu doi copii, având un salariu mic. Vreau să mulţumesc rudelor donatorului că au luat destul de rapid decizia de a dona organele. Să aibă parte ei de mult noroc", a spus pacientul.

Pacientul a fost deconectat de la respiraţia artificială, iar acum acesta se simte relativ bine:

"Am dureri mari dar cred că vor trece şi totul va fi bine. Vreau să le spun tuturor care se află în aceeaşi situaţia ca şi mine să nu îşi piardă speranţă, să aştepte şi totul va fi bine.

"Pentru prima dată am putut să salvăm un pacient de 36 de ani, cu o insuficienţă hepatică acută, adică din cauza unor procese toxice Pacientul nu avea nici o şansă dacă nu se transplanta în câteva zile.Pacientul este deja a noua zi în post operatorie. Pacientul se simte bine", a declarat Adrian Hotineanu, profesor universitar.

Medicii îndeamnă oamenii să accepte prelevarea de organe:

"Donatorul a fost o pacientă de 54 de ani. A suferit de un accident vascular. În timp de o oră şi jumătate deja am început operaţia de prelevare multiorgană. Îndemn în continuare ca populaţia să înţeleagă că există viaţă dincolo de moarte şi să fie acceptate prelevarea de organe".

Numărul pacienţilor care sunt în aşteptarea unei minuni creşte de la o zi la alta. Din 2013 până în prezent, în Moldova au fost efectuate 28 de transplanturi de ficat, dintre care 10 în acest an.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1080 locuitori

Hansca este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Hansca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1080 de oameni. Satul Hansca a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.