07 aprilie 2017, 11:00 Sănătate views 2626
Centrele de transfuzie din țară vor fi dotate cu dispozitive medicale moderne
07 aprilie 2017, 11:00 Sănătate views 2626

Centrele de transfuzie din țară vor fi dotate cu dispozitive medicale moderne

Proiectul "Consolidarea securității hemotransfuzionale în Republica Moldova 2017-2021" a fost lansat astăzi de Ministerul Sănătății şi Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui. Măsurile planificate vor contribui la modernizarea serviciului de transfuzie a sîngelui la nivel național şi vor garanta siguranța transfuziilor de produse sangvine.

Proiectul prevede crearea unui laborator modern pentru depistarea infecțiilor transmisibile în sînge, în cadrul Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui. În acest laborator vor fi testate produsele sangvine recoltate din raioane.

"Procesul de testare a sîngelui va fi automatizat, iar datorită acestui fapt vor fi excluse erorile umane. Vor fi instruiți şi specialiştii în acest scop. În urma acestei măsuri vom putea oferi pacienților produse sangvine sigure", a explicat Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

În același timp, centrele de transfuzie din țară vor fi dotate cu dispozitive medicale moderne şi sigure pentru recoltarea sîngelui. De asemenea, aici vor fi create spații adecvate pentru păstrarea produselor sangvine.

"Ministerul Sănătății îşi asumă responsabilitatea, în cadrul acestui proiect, să asigure serviciul de transfuzie cu dispozitive medicale şi consumabile. De asemenea, va fi creat un grup de lucru care va revizui şi moderniza sistemul informațional automatizat al Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui", a menționat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

În cadrul proiectului, tinerii care studiază medicina vor fi pregătiți să utilizeze rațional produsele sangvine. Totodată, personalul medical din centrele de transfuzie şi instituții medicale va fi instruit să efectueze transfuzii de sînge în condiții sigure.

"Trebuie să fim foarte atenţi cînd pipetăm, căci fiecare probă trebuie să citim ca să nu se încurce ceva, să ţinem timpul care trebuieşte, să fim foarte atenţi", a spus laborantul, Larisa Echim.

"Oboseşte mîna, căci fiecare probă trebuie să o iei în parte, să o picuri şi desigur oboseşte mîna", a afirmat laborantul, Axenia Luca.

Iar procesul de obţinere a rezultatelor durează de la patru pînă la şase ore.

"Toată distribuirea reactivelor e manual. Bineînţeles că este o durată mai lungă, nu se exclude factorul uman, de aceea ne dorim foarte mult ca să avem un echipament mai performant", a comunicat laborantul, Axenia Luca.

Laboratorul automatizat va reduce de două ori timpul de depistare a infecţiilor din sînge.

"Fortificarea laboratorului prin dotarea cu tehnologii moderne ar exclude totalmente o eroare umană, ar micşora numărul de ore care sînt realizate manual pentru finisarea acestui proces de testare de la patru jumate maxim până la două ore", a spus directorul Centrului de Transfuzie, Svetlana Cebotari.

Şi centrele de transfuzie din raioane urmează să fie dotate cu dispozitive medicale moderne.

"Responsabilitatea ministerului este de a asigura planificarea corectă a resurselor financiare, ca ulterior odată achiziţionate aceste echipamente să aibă suficiente consumabile şi reactive pentru a putea fi puse în aplicare şi utilizate sută la sută", a comunicat ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Organizația Crucea Roşie din Elveția va oferi suport tehnic şi financiar în valoare de 15 879 300 mii lei, pentru realizarea măsurilor planificate.

Proiectul va fi implementat în baza unui acord semnat între Ministerul Sănătății, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui şi organizația Crucea Roșei din Elveția.

Acțiunile vor fi desfășurate în comun cu ministerele din domeniile educației, apărării, afacerilor interne, cu centrele de sănătate publică, autoritățile locale şi organizațiile neguvernamentale.

Prima etapă a acestui proiect a fost implementată în anii 2014-2016, perioadă în care a fost modernizat Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

sanatate , laborator

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1479
Populația:
935 locuitori

Cenuşa este un sat din cadrul comunei Roşietici, raionul Floreşti. Situat pe malul drept al rîului Răut, satul Cenuşa se află la 16 km de oraşul Floreşti şi la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 935 de oameni. Satul este menționat documentar în anul 1479 cu denumirea Borodniceni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.