Peștele – combustibil pentru creier
Pe măsură ce oamenii devin din ce în ce mai preocupați de alimentație și încep să numere caloriile din farfurie, peștele a devenit o alternativă ușoară și mai ales sănătoasă a consumului de carne roșie, informează foxnews.com.
Carnea de pește este recomandată mai ales celor care suferă de diferite boli cardiace, dar ajută și la menținerea unui nivel constant al glicemiei. Nutriționiștii propun un consum regulat de pește pe săptămînă, indiferent de vîrstă, pentru a combate o gamă largă de afecțiuni, de la cele întîlnite în cazul copiilor, pînă la astm sau chiar cancer de prostată.
Principalul avantaj al cărnii de pește îl reprezintă grăsimile din seria acizilor grași esențiali omega 3. Aceștia se găsesc în carnea de pește oceanic de apă rece - macrou, hering, somon, cod, ton, sardine. Grăsimile din pește previn îmbătrînirea precoce și protejează sistemul nervos. S-a demonstrat chiar că în cazul copiilor, peștele stimulează dezvoltarea capacităților intelectuale. Iar bătrînii care mănîncă pește de trei-patru ori pe săptămînă sînt mai puțin predispuți riscului de a suferi de Alzheimer.
Potrivit studiilor de specialitate, creierul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, iar buna lui funcționare depinde într-o oarecare măsură de aportul de fosfor și, implicit, de consumul de pește. În cazul copiilor ai caror mame au consumat pețte pe perioada sarcinii și a alăptării și care, apoi, au primit, în alimentația lor pește, s-a observat o dezvoltare neuropsihică mai rapid, dar și un nivel al inteligenței mai ridicat. Carnea de pește este însă recomandată și în cadrul curelor de slăbire, deoarece are o cantitate mult mai mică de lipide în comparație cu alte tipuri de carne.
Heringul ne oferă 167 calorii / 100 g, macroul - 183, iar tonul are 160. Peștele de apă dulce are carnea mai slabă decît cel oceanic și, în consecință, un aport caloric mai mic, astfel că 100 g păstrăv conțin 85 de calorii și aceeași cantitate de crap - 83 de calorii. Conținutul în minerale este, de asemenea, apreciabil, mai ales în fier, fosfor, zinc, cupru calciu, dar și de oligoelemente ca fluor, seleniu, cobalt și mangan. Peștele conține, de asemenea, toată gama vitaminelor B. Desigur, precum orice alt aliment, peștele își poate pierde din valoarea nutritivă dacă este procesat excesiv sau prăjit.
- Haosul de pe Aeroportul Chișinău: Poliția de frontieră vine cu o reacție la nemulțumirea oamenilor
- Persoanele născute în Moldova, avînd cetățenia altor state, pot cere recunoașterea cetățeniei moldov…
- Un nou concert grandios al naistului Constantin Moscovici și Crazy Orchestra
- PROmaraton: Împreună alergăm, împreună salvăm vieți
- Moldova marchează zece ani de liberalizare a regimului de vize
- Un moldovean a decedat în SUA după ce a fost electrocutat de polițiști. Precizările MAE
- Un nou concert grandios al naistului Constantin Moscovici și Crazy Orchestra
- PROmaraton: Împreună alergăm, împreună salvăm vieți
- Nașterea stejarului (Video)
- Interzis cu telefoanele mobile în stradă - regulă stabilită într-un oraș francez
- Cum să te cureți de ciuperci în organism
- Starter de kefir. Rețetă de casă pentru pâine fără drojdie (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1845
- Populația:
- 2201 locuitori
Satul Nou este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Satul Nou este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2201 oameni. Satul Nou a fost menționat documentar în anul 1845.
Comentarii
(0)