19 aprilie 2018, 10:50 Sănătate views 11571
De ce medicii moldoveni își abandonează profesia
19 aprilie 2018, 10:50 Sănătate views 11571

De ce medicii moldoveni își abandonează profesia

Lidia Ceban

Anual, Republica Moldova pierde sute de specialiști din domeniul ocrotirii sănătății. Printre principalele cauze ale acestui fenomen vom numi remunerarea și condițiile de muncă inacceptabile în momentul de față.

Pleacă personal medical de categorie superioară și medie, părăsesc țara tineri specialiști care au absolvit facultatea. În ultimul timp situația se complică și pentru că România a facilitat procesul de recunoaștere a diplomelor moldovenești de calificare medicală, fapt ce le deschide medicilor de la noi, nemulțumiți de condițiile de muncă, posibilitatea de a pleca liber peste Prut în căutarea unei vieți mai bune.

Fenomenul refuzului de a activa în domeniul medicinii

Tema deficitului de cadre medicale se acutizează an de an, deși statul cunoaște demult această problemă și chiar pare să întreprindă niște pași pentru a o soluționa. Astfel, în anul 2014, Școala de Management în Sănătate Publică (ȘMSP), sub egida OMS și pe banii ei, în premieră pe țară a efectuat un studiu întitulat „Lucrătorii medicali din Republica Moldova: motivele abandonării profesiei". Specialiștii Școlii au studiat fenomenul refuzului lucrătorilor medicali de a munci în sistemul sănătății și alegerea pe care o fac în favoarea altor profesii. Cifrele finale ale studiului sînt triste: exodul personalului medical din sistemul sănătății a constituit în 2015 cca 40%, în cea mai mare parte fiind cauzat de condițiile social-economice din țară.

Potrivit Rodicăi Gramma, master în domeniul dreptului și managementului în sănătate, doctor în filozofie, docent al ȘMSP și unul dintre autorii studiului, cauzele principale care i-au făcut pe medici sau asistentele medicale să plece din profesie includ: salariile mici, condițiile de muncă nepotrivite, stresul fizic și psihologic excesiv, corupția și nepotismul, lipsa perspectivelor pentru o creștere în carieră, a infrastructurii adecvate și adesea atmosfera ostilă din instituțiile medicale.

69% dintre cei intervievați au numit salariul mic drept principala cauză a plecării din profesie; 59% dintre medici ar fi gata să revină, cu condiția unui salariu nu mai mic de 10 mii de lei, a condițiilor de muncă mai bune și echipamentelor medicale moderne; 76,7% dintre respondenții din categoria personalului medical mediu ar fi de acord să revină pentru un salariu nu mai mic de 7 mii de lei pe lună. Doar ceva mai mult de 40% dintre studenți, la absolvirea facultății au convingerea că vor activa în sistemul de sănătate și doar 7% au rămas la fel de optimiști pînă în ziua angajării. Iar 2,2% dintre absolvenții intervievați au găsit atractive indemnizațiile oferite tinerilor specialiști la angajare.

„Pe de o parte, noi nu avem specialiști, pe de alta – cei rămași în sistem trebuie să muncească pentru 1,5-1,75 salarii sau în două locuri. Unii medici, în paralel cu practica lor, își deschid afaceri proprii. Lucrătorii medicali se văd nevoiți să o facă nu pentru că le place, dar pentru a supraviețui. În plus, mulți dintre ei se simt epuizați moral, nu-i părăsește sindromul oboselii cronice, ei s-au consumat ca profesioniști, doresc să fugă departe-departe, și atunci părăsesc țara", a comentat pentru NOI.md Rodica Gramma.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

medic , profesie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1714 locuitori

Vărăncău este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Cremene, Vărăncău și Slobozia-Vărăncău. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Soroca și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1714 oameni. Satul Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.