28 decembrie 2018, 17:30 Sănătate views 17940
30 de cazuri de gripă au fost înregistrate în ţară
28 decembrie 2018, 17:30 Sănătate views 17940

30 de cazuri de gripă au fost înregistrate în ţară

De la debutul sezonului rece, în Republica Moldova au fost înregistrate 33 cazuri de gripă, dintre care 23 doar în ultima săptămînă.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/, la momentul actual, în Republica Moldova situația epidemiologică prin gripă este la nivel scăzut. Conform datelor parvenite din raioane, în săptămîna 17-23 decembrie, numărul cazurilor de infecţii respiratorii a scăzut. În această perioadă au fost raportate 8236 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.

Probele preluate de la bolnavii de gripă au arătat prezenţa virusului A(H1N1) şi A(H3N2). Persoanele care au suferit de gripă nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere. Acestea au fost spitalizate și li s-a administrat tratament conform protocolului clinic.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. Să evite contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.

De asemenea, medicii îndeamnă populaţia şi personalul medical să folosească măşti de protecţie cînd asistă și îngrijesc bolnavii. Printre recomandările medicilor se numără şi spălatul pe mîini cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului, evitarea locurilor aglomerate.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

gripa , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1769
Populația:
12300 locuitori

Slobozia este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul stîng al Nistrului la o distanță de 12 km de municipiul Tiraspol și la 88 km de Chișinău. Conform recensămîntului din 2004 orașul avea o populație de 12 300 locuitori. Orașul Slobozia a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.