28 ianuarie 2019, 14:20 Sănătate views 16576
Cît ar putea costa testul ADN în Republica Moldova
28 ianuarie 2019, 14:20 Sănătate views 16576

Cît ar putea costa testul ADN în Republica Moldova

În Republica Moldova, efectuarea probelor ADN (expertiza genetică) vor costa de la cîteva sute de lei pînă la cîteva mii de lei, în funcție de investigație.

Ministerul Justiției a propus un proiect de modificare a Hotărîrii cu privire la expertiza genetică, cu completarea Hotărîrii Guvernului pentru aprobarea tarifelor la serviciile de expertiză judiciară. Tarifele sînt stabilite pe oră, iar prețul total variază în funcție de numărul de ore necesar pentru efectuarea analizei.

În document se spune că Centrul de Medicină Legală a finalizat procesul de fondare a laboratorului genetic, fapt ce impune includerea în actul normativ menționat a tarifului pentru un tip nou de expertiză judiciară - cea genetică, care în prezent este prevăzută în Nomenclatorul expertizelor judiciare. Cercetarea genetică vine să înlocuiască investigaţiile serologice deoarece are un mai mare potenţial în domeniul judiciar, fiind capabilă să identifice persoana în baza profilului său genetic şi, astfel, să furnizeze instanței judecătorești și organelor de urmărire penală informaţii mult mai precise.

Prețurile pentru efectuarea expertizei generice variază în funcție de tipul testului care trebuie să fie făcut. De exemplu, prelevarea și consevarea probelor biologice pentru a realiza analiza ADN va costa 143 de lei. O examinare preliminară, eșantionarea și/sau testarea rapidă a probei va costa alți 286 de lei. Prelevarea probei biologice simple (sînge, saliva și alte secreții) va costa 286 de lei, iar prelevarea și examinarea probei biologice complicate (oase, dinți, material biologic degradat etc.) va costa 1.144 lei. Pentru stabilirea profilului ADN se vor face diferite investigații.

Cu referire la costurile orientative ale diverselor tipuri de expertize genetice, acestea pot fi calculate prin însumarea tarifelor pentru fiecare etapă constitutivă a expertizei date. La rîndul lor, tarifele pentru fiecare etapă rezultă din înmulțirea unităților de timp estimativ necesare pentru efectuarea acțiunilor aferente etapei la costul per unitate de timp (oră). În acest sens, au fost analizate cîteva tipuri de expertize genetice, care sînt mai frecvent solicitate de către organele de urmărire penală și alte persoane.

Sursa: ziarulnational.md

Cuvinte cheie:

ADN , test , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4279 locuitori

Chişcăreni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Slobozia-Chișcăreni, Chișcăreni. Localitatea este situată pe cursul de sus al rîului Ciulucul de Mijloc, la distanța de 21 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4279 de oameni. Satul Chișcăreni a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.