03 octombrie 2012, 09:28 Sănătate views 8007
03 octombrie 2012, 09:28 Sănătate views 8007

Pămîntul este afectat de o furtună geomagnetică puternică


Foto: vluki.ru 

Cea mai puternică furtună magnetică din ultimii ani a început. Furtuna magnetică a înregistrat un nivel nu mai mic decît al treilea pe scara de la unu la cinci (nivelul 1 este minim, iar nivelul 5 maximal, ultima furtună de asemenea amploare a avut loc în anul 2005).

În ciuda faptului că furtuna a fost în general prezisă, proporțiile ei s-au dovedit a fi neașteptate. Se considera că evenimentul nu va depăși nivelul 1 și va fi unul ordinar. Cu toate acestea, nivelul real al evenimentului, 3/5, l-a plasat printre cele mai mari din acest an. Astfel, fenomenul geomagnetic în derulare ocupă cel puțin poziția secund, și are șanse să ajungă pe locul întîi, relatează mir24.tv.  

Cauza furtunii a fost o erupție de plasmă, care a avut loc pe Soare la 27 septembrie 2012. Viteza acesteia a fost relativ scăzută, căci plasmei i-a luat aproape patru zile pentru a ajunge la Pămînt. Faptul că la o viteză mică lovitura a fost puternică vorbește despre prezența unui nucleu dens și masiv, care nu a putut fi observat de aparatele cosmice. Dacă este așa, ar trebui ca furtuna să fie relativ scurtă.

Conform clasificării de furtuni magnetice, stabilite de National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA (NOAA), furtuna poate solicita treilea nivel de corecție de tensiune în sistemele de putere și să conducă la o sisteme false de protecție de alarmă, crește semnificativ eliminarea de la nave spațiale pe orbită, și de asemenea, provoca pauze satelit Navigare, de joasă frecvență probleme de navigare radio și de întrerupere HF radio. Aurorele în furtunile de acest nivel pot fi văzute până la latitudini medii.

Furtunile de nivelul trei pot afecta destul de mult reţelele de energie, navigaţia prin GPS, călătoriile cu avionul, serviciile financiare şi comunicaţii radio de urgenţă. Trecerea sateliţilor în modul inactiv şi deconectarea transformatoarelor de la centralele electrice ar putea proteja aceste dispozitive de efectul distrugător al furtunii solare.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1631
Populația:
3964 locuitori

Şuri este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Șuri și Șurii Noi. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 3964 de oameni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Drochia și la 189 km de Chișinău. Satul Șuri a fost menționat documentar în anul 1631.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.