14 iunie 2023, 09:30 Sănătate views 893
De ce mulți cetățeni moldoveni pleacă peste hotare pentru a se trata de cancer
14 iunie 2023, 09:30 Sănătate views 893

De ce mulți cetățeni moldoveni pleacă peste hotare pentru a se trata de cancer

Există o serie de motive pentru care cetățenii moldoveni pleacă peste hotare pentru a se trata de cancer, dar mulți dintre ei se întorc ulterior acasă pentru tratament, pierzînd timp și resurse prețioase.

Despre acest lucru a relatat doctorul în științe medicale, unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgia minim invazivă, medicul endoscopist, Alexandru Danci, în cadrul noii emisiuni "Без галстуков", cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md

"Cred că fiecare persoană are motive absolut diferite. Cuiva într-adevăr îi este mai confortabil să se afle undeva în străinătate, pentru că acolo locuiesc rudele, copiii, nepoții lui. Adică va fi înconjurat de grijă, dar aici poate că a rămas singur. S-ar putea să existe și o influență din exterior. Există oameni care au propria lor opinie și cred că trebuie să se adreseze la medicii noștri. Dar se întîmplă ca anturajul lor să încerce să-i convingă, să le spună: pleacă, cu cît mai departe, cu atît mai bine, pleacă, iată o clinică bună acolo. Adică, anturajul are o influență foarte mare, mai ales în astfel de situații în care omul este vulnerabil, când încearcă să se agațe de orice fir și atunci este foarte ușor să-l influențezi într-un fel sau altul", a spus Alexandru Danci.

Potrivit lui, desigur, există cazuri în care omul poate că încă nu și-a găsit medicul aici și nu pentru că omul este rău sau medicul este rău, s-ar putea că, pur și simplu primul lor contact nu a decurs bine, la nivel psihologic.

"Și aici este greu să judeci pe cineva și să spui că cineva este rău, cineva este bun. Adică, există de fapt o mulțime de motive. Dacă vom vorbi cu pacienții, vom auzi o mie și una de motive pentru care unii dintre ei pleacă în străinătate. Dar, pe de altă parte, toată lumea are dreptul de a alege. Dacă o persoană a ales că vrea să plece și să se trateze undeva într-o altă clinică, într-o altă țară, alegerea sa trebuie respectată. Și chiar dacă această persoană se întoarce, pentru că se întîmplă adesea că ele revin cînd deja situația este foarte rea, căci nu toți reușesc să învingă boala, de obicei ei, într-adevăr, își doresc să vină. Deși, și dorința de a reveni acasă tot trebuie respectată", a subliniat Alexandru Danci.

"Și trebuie să înțelegem că fiecare persoană decide în această privință și aceasta este alegerea sa și ea își decide soarta, cum ar trebui să facă mai bine, unde se simte mai bine. Adică, acestea sînt momente foarte personale, de fapt, și să judeci pe cineva că iată pleacă acolo, căuta alte clinici, este greșit", a spus medicul chirurgu-ndoscopist.

El a menționat că unii oameni merg să trateze cancerul în străinătate din frică, alții - sub influența rudelor, iar alții - sub influența înșelăciunii, publicității, care susține că, dacă va lua acest sau alt medicament, nu va avea tumori.

"Există exemple cînd o femeie cu o tumoare la sîn a fost trimisă la medicul oncolog și acesta i-a explicat ce să facă în mod necesar. Dar, întrucît într-unul dintre statele vecine i s-a promis că nu va trebui să facă așa ceva și că se va putea vindeca cu ierburi și așa mai departe, a mers acolo, a cheltuit o avere pe aceste ierburi, pe tot felul de astfel de "minuni vindecătoare" și apoi într-un grad absolut avansat cu metastaze în plămîni, oase și așa mai departe, persoana vine deja acasă și urmează calea pe care i s-a spus să o urmeze de la bun început", a spus Alexandru Danci.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cancer , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
1907 locuitori

Teiu este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Teiu și Tocmagiu. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Grigoriopol și la 72 km de Chișinău. Populaţia satului Teiu alcătuia 1907 oameni în anul 2011. Satul Teiu a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.