Mergi spre compartimentul: Literatura
15 aprilie 2014, 12:01 Literatura views 11324
Scriitorul Bogdan Istru - 100 de ani de la naştere
Foto: moldpres.md
15 aprilie 2014, 12:01 Literatura views 11324

Scriitorul Bogdan Istru - 100 de ani de la naştere

Poetul, prozatorul, publicistul şi traducătorul Bogdan Istru a fost comemorat la Uniunea Scriitorilor din Moldova /USM/ la 100 de ani de la naştere, informează MOLDPRES.

În discursul său, preşedintele USM Arcadie Suceveanu a menţionat între altele că, deşi a plătit tribut ideologiei sovietice, semnînd poemele „Tatarbunar,", „Pohoarnele" ş.a., Bogdan Istru a semnat şi culegerile de versuri lirice „Pasărea albastră" şi „Vocea memoriei", în care şi-a regăsit timbrul poetic de pînă la 1940, cînd a debutat editorial cu volumele de poezie „Blestem" şi „Moartea vulturului".

„Bogdan Istru a fost cel care în anii mişcării de renaştere şi eliberare naţională a semnat primul scrisoarea celor 66 de oameni de cultură, care au pledat pentru decretarea limbii de stat şi revenirea la grafia latină. De asemenea, a fost cel care a susţinut crearea Aleii Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt". Tot el, făcînd parte dintr-o comisie, a readus după război din România la Chişinău monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt", a remarcat preşedintele USM.

Potrivit doctorului habilitat în istorie Anton Moraru, consăteanul regretatului poet, astăzi trebuie să revenim la moştenirea literară pe care a lăsat-o Bogdan Istru, numele căruia este rămas, aşa cum afirma profesorul şi scriitorul Adrian Dinu Rachieru, într-un con de umbră.

În acest context, scriitorul Victor Prohin a subliniat faptul că Bogdan Istru a fost un poet de o aleasă cultură şi cu un deosebit simţ al valorii literare.

Pe marginea creaţiei scriitorului s-au mai pronunţat Vladimir Beşleagă, Ion Ciocanu, Raisa Suveică, Călina Trifan şi alţi oameni de litere, iar un grup de actori de la Teatrul de revistă „Ginta Latină" a prezentat un recital muzical pe versurile protagonistului manifestării.

Sursa: moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1777
Populația:
476 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 134 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Frumuşica a fost menționat documentar în anul 1777.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.