Mergi spre compartimentul: Literatura
24 aprilie 2014, 15:40 Literatura views 10754
La Chişinău a fost inaugurată o troiţă în memoria scriitorilor deportaţi
Foto: moldpres.md
24 aprilie 2014, 15:40 Literatura views 10754

La Chişinău a fost inaugurată o troiţă în memoria scriitorilor deportaţi

În faţa Casei Scriitorilor din Moldova a fost inaugurată şi sfinţită astăzi o troiţă în memoria scriitorilor exterminaţi şi deportaţi de către regimul comunist totalitar, relatează MOLDPRES.

La eveniment au participat consilierul Prim-ministrului Republicii Moldova, Leonid Bujor, viceministrul Culturii Igor Şarov, Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, scriitori, oameni de cultură şi ştiinţă, alte personalităţi.

Solicitat de agenţie, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a declarat că, în 2010, în faţa clădirii organizaţiei scriitoriceşti a fost înălţată o troiţă în memoria oamenilor de litere deportaţi şi exterminaţi. În urma unor vînturi puternice, crucea a fost ruptă în trei bucăţi.

„Acum, graţie unor oameni de bună-credinţă - omul de afaceri Nicolae Gălăşanu, stareţul mănăstirii din Horăşti, părintele Nectarie - am reuşit să înălţăm o altă troiţă, mai trainică şi mai lărgită, pentru că pe faţada ei am completat lista tuturor oamenilor de creaţie care au avut de suferit în urma regimului comunist totalitar", a constatat preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

În alocuţiunea sa consilierul guvernamental Leonid Bujor a subliniat că trebuie întotdeauna să ne amintim de scriitorii care au avut de suferit în urma regimului comunist, iar viceministrul Culturii Igor Şarov a opinat că iniţiativa de a inaugura această troiţă este foarte importantă pentru a nu uita ceea ce au făcut înaintaşii noştri pentru a păstra istoria, limba şi identitatea naţională.

În faţa celor prezenţi au mai luat cuvîntul scriitorii Vladimir Beşleagă, Boris Marian, Ana Bantoş, Efim Tarlapan ş.a.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

deportare , Chisinau , monument , scriitor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
2020 locuitori

Palanca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Palanca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Stefan Vodă și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2020 de oameni. Satul Palanca a fost menționat documentar în anul 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.