Mergi spre compartimentul: Literatura
28 aprilie 2013, 10:48 Literatura views 11489
28 aprilie 2013, 10:48 Literatura views 11489

Muzeul memorial “Alexei Mateevici” din Zaim a devenit mai accesibil


Foto: timpul.md

Un drum de acces spre Muzeul memorial „Alexei Mateevici” a fost pus în folosinţă în satul Zaim, raionul Căuşeni. Proiectul, costul căruia este de circa 1 milion 986 de mii de lei, a fost finanţat în proporţie de 90 la sută din banii Fondului Naţional de Dezvoltare Regională şi 10 % din contribuţia primăriei localităţii, comunică MOLDPRES.

La eveniment au fost prezenţi viceministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Veaceslav Guţuţui, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeşov, factori de decizie în administraţia publică locală.

Potrivit lui Veaceslav Guţuţui, proiectul în cauză se numără printre priorităţile Strategiei de dezvoltare regională şi dezvoltare a turismului. „Proiectul nu este important atît ca investiţie materială, ci mai mult ca una spirituală. Această realizare are drept scop să sporească numărul de turişti, interesaţi să cunoască despre viaţa şi activitatea personalităţilor notorii ale culturii naţionale”, a specificat viceministrul.

În aceeaşi ordine de idei, Sergiu Gogu, vicepreşedinte al raionului Căuşeni, a menţionat importanţa istorică a proiectului. „Acest drum aduce doar beneficii localităţii, în special, la capitolul dezvoltării valorilor naţionale şi infrastructurii turismului în zona de sud a ţării. Totodată, este un lucru bun pentru localnici care vor putea să se deplaseze mai comod nu numai spre muzeu, dar şi spre biserică şi cimitir – destinaţii deosebit de importante pentru spaţiul rural”, a subliniat Gogu.

Proiectul "Drum de acces spre Muzeul memorial "Alexei Mateevici" din s. Zaim" a fost acceptat spre finanţare la sfîrşitul anului 2012. Obiectivul general al proiectului constă în crearea oportunităţilor reale de înscriere a regiunii de dezvoltare sud în circuitul turistic naţional şi internaţional prin construcţia drumului de acces spre Casa-muzeu din localitatea unde şi-a petrecut copilăria poetul care este şi autorul Imnului de Stat al Republicii Moldova "Limba Noastră".

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
479 locuitori

Antoneuca este un sat şi comună din raionul Drochia. Antoneuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 15 km de oraşul Drochia şi la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 479 de oameni. Satul Antoneuca a fost menționat documentar în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.