Mergi spre compartimentul: Literatura
09 aprilie 2024, 09:30 Literatura views 747
O apariție importantă de carte - Constituția Republicii Moldova 30 ani
09 aprilie 2024, 09:30 Literatura views 747

O apariție importantă de carte - Constituția Republicii Moldova 30 ani

Familia regretatului Victor Pușcaș - jurist notoriu, autor al sistemului de drept național și conducător al grupului de lucru care a elaborat proiectul Constituției Republicii Moldova, a reeditat legea supremă în sute de exemplare, care vor fi diseminate gratuit, realizînd un gest semnificativ in memoriam.

Astfel, cartea reeditată „Constituția Republicii Moldova 30 ani” include versiunea textului constituțional cu toate modificările și completările de rigoare, la data de 1 ianuarie 2023, notează Noi.md.

Exemplarele sînt destinate să fie distribuite bibliotecilor, instituțiilor de învățămînt, autorităților publice și cetățenilor interesați, subliniind dedicarea regretatului Victor Pușcaș pentru prosperarea Republicii Moldova și a respectului său față de Constituția țării.
Dumitru Pulbere, fostul președinte al Curții Constituționale și actual președinte al Institutului Justiției Constituționale (IJC), a vorbit despre această editare de carte, evidențiind anul jubiliar de 30 de ani ai Constituției, importanța menținerii integrității materiei constituționale și a textului Constituției, dar și necesitatea de a nu uita personalitățile celebre ale neamului nostru.

În mod special, Dumitru Pulbere a menționat anul aniversar 2024, cînd Constituția Republicii Moldova împlinește 30 de ani - ”Este o dată foarte frumoasă aniversară, și facem apel către toți cei care respectă Constituția să o aprecieze cu această ocazie și să o promoveze respectiv”.

Remarcînd valoarea textului constituțional, președinte IJC, a accentuat: „Este un moment care vreau să-l menționez, că Constituția a fost reeditată cu toate schimbările care au fost pînă la data de 01.01.2023. Cu ce este importantă această dată, și de ce nu a fost editată cartea cu modificările de ultima oră? În acest context, necesită a sublinia că anul trecut atunci cînd Parlamentul a modificat Constituția printr-o lege organică, substituind noțiunile de limbă maternă, limbă de stat și limbă moldovenească cu noțiune limba romînă, dînsul a fost cel care în calitatea sa de președinte al IJC a ieșit la o conferință de presă, a vocalizat că Constituția nu poate fi modificată prin lege organică, dar doar printr-o lege constituțională. Totodată, modificînd noțiunea de limbă moldovenească, Parlamentul demontează identitatea națională a moldovenilor. Astfel, fiind un statalist convins și un aprig promotor al valorilor constituționale, Victor Pușcaș a declarat că s-a făcut o nelegiuire, o încălcare grosolană prin modul în care a fost modificată Constituția, fapt care trebuie tratat exclusiv sub auspiciul articolului 7 din Constituție – „Nici o lege şi nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică”. ”

„Pornind de la aceste deziderate, cartea în memoria regretatului Victor Pușcaș, a fost editată anume la această dată de 01.01.2023, atunci cînd articolul 13 exista în integritatea sa nemodificată, adică așa cum a fost el votat în principiu de Parlamentul, leguitor constituțional”, spune Dumitru Pulbere.
Potrivit lui, contribuția semnificativă a lui Pușcaș în sistemul de drept din Moldova, reamintind rolul său în semnarea declarației de suveranitate, a decretului privind puterea de stat și în activitatea sa prodigioasă de jurist celebru.
Pulbere a subliniat că reeditarea Constituției este un tribut adus angajamentului lui Pușcaș față de principiile de drept și suveranitatea națională.

"Această publicare de carte este un act de binefacere din partea familiei Pușcaș și prietenilor săi apropiați, pentru că Victor Pușcaș a fost un jurist de valoare a țării, un constituționalist notoriu și un cadru didactic remarcabil. Toată viața a activat în sistemul național de drept, fiind judecător de vocație, a fost deputat în primul parlament, a semnat declarația de suveranitate a Republicii Moldova, a activat toată viața în justiție în calitate de judecător, dar și în cele mai supreme funcții de conducere în sistemul juridic al statului moldovenesc", spune președintele Institutului Justiției Constituționale.
Amintim că Victor Pușcaș a deținut funcțiile de ministru pentru relațiile cu Parlamentul (1994-1995), președinte al Curții Supreme de Justiție (1995-2001), președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (1998-2001) și președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova (2001-2007) și judecător al Curții Constituționale a RM în anii 2001-2013.

Pentru meritele sale în fundamentarea sistemului legislativ al Republicii Moldova, Victor Pușcaș a fost decorat cu medalia „Meritul Civic” (1996) și Ordinul Republicii (1999). De asemenea, i s-a acordat titlul de Cetățean de onoare al capitalei statului Texas (SUA), orașul Austin.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Victor Pușcaș , carte , constitutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
252 locuitori

Sagaidacul Nou este un sat din cadrul comunei Porumbrei, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 46 km de Chișinău. onform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 252 de oameni. Satul Sagaidacul Nou a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.