Mergi spre compartimentul: Arhitectura
23 ianuarie 2018, 16:30 Arhitectura views 18395
Sala cu Orgă de la Chișinău a rămas fără toate sculpturile de pe fațadă (Foto)
23 ianuarie 2018, 16:30 Arhitectura views 18395

Sala cu Orgă de la Chișinău a rămas fără toate sculpturile de pe fațadă (Foto)

În anul 1911, cînd clădirea abia fusese construită, aceasta era bogat decorată cu sculpturi.

Deasupra intrării centrale, pe atunci clădire a Băncii, fusese instalată statuia lui Mercur - străvechiul Zeu roman al Comerțului. La momentul dat, clădirea a rămas fără toate sculpturile de pe fațadă, scrie locals.md

Pe clădire din statuia lui Mercur nu a rămas, decît o parte a tălpii. Mai mult de un deceniu și jumătate sculptura adună praf pe undeva prin depozitul Moldexpo.

Fațada clădirii a fost mult timp o adevărată bijuterie arhitecturală cu figura elegantă a lui Mercur - Zeul Comerțului cu o pungă de bani în mînă (sculptor Mihail Lukașevski) pe ea. Sala cu Orgă a rămas fără această statuie la sfîrșitul anilor 1980. O legendă improbabilă spune că unuia dintre oficiali nu i-a plăcut faptul că în chiar centrul orașului s-ar afla o statuie a unui bărbat gol cu toate "detaliile". Astfel, a fost luată decizia ca toate "detaliile" în plus să fie scoase. Numai că a fost făcut acest lucru atît de anapoda, încît statuia a dat o fisură și, pentru a evita căderea acesteia, a fost scoasă în întregime. Conform celei de-a doua versiuni: în urma cutremurului din anul 1986 ar fi fost afectată baza acestei vechi statui și, pentru a evita prăbușirea, aceasta a fost scoasă.

Fără ultimele elemente de decor, statuile de pe marginea acoperișului, clădirea a rămas, relativ recent, în martie 2009.

Una dintre legendele urbane ale acestei clădiri: la începutul secolului al XX-lea banca a fost jefuită, acesta fiind cel mai mare jaf de pe teritoriul țării noastre. Veranda din spate nu era încă acolo, se pare că ar fi apărut, anume în rezultatul acestui jaf. Iată cum s-a întîmplat: tîlharii au aruncat în aer peretele din spate al clădirii băncii, unde se afla depozitul și au scos mai mulți saci cu bani. Hoții așa și nu au fost găsiți niciodată. În loc de gaura imensă în perete, în timpul lucrărilor de reparații a fost construită veranda. Acest lucru s-a întîmplat în anul 1909.

Astfel, arată Sala cu Orgă astăzi, după reconstrucție.

Sursa: locals.md

Cuvinte cheie:

Sala cu Orgă , Chisinau , Arhitectura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2486 locuitori

Brăneşti este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.