Mergi spre compartimentul: Artele plastice
29 aprilie 2014, 11:45 Artele plastice views 8506
Albumul creaţiei pictorului Igor Vieru aşteaptă să fie editat
Foto: trm.md
29 aprilie 2014, 11:45 Artele plastice views 8506

Albumul creaţiei pictorului Igor Vieru aşteaptă să fie editat

A dorit să-şi doarmă somnul de veci în spaţiul sacru, pe care-l numea cu pietate „acasă la Cernoleuca". Aici celebrul pictor Igor Vieru a lucrat la schiţele celor mai importante compoziţii.

La intrarea în satul Cernoleuca se află cimitirul localităţii. În prim-plan apare o impresionantă compoziţie funerară din piatră. A lucrat-o Roland Vieru, fiul artistului, cunoscut cineast şi artist plastic.

Roland Vieru a lucrat două decenii la finisarea criptei. A inscripţionat pe placa funerară doar numele, anul naşterii şi al morţii lui Igor Vieru.

Tot Roland Vieru este meşterul iscusit care a plăsmuit porţile la casa din Cernoleuca - o adevărată bijuterie din lemn, ce respectă tradiţia artei populare. Casa a construit-o în anii '70 chiar Igor Vieru, ca să aibă unde evada din Chişinău. Artistul a adunat în timpul vieţii mai multe vestigii, iar acum fiul a adunat toată bogăţia spirituală şi morală a maestrului.

Cu forţele proprii, Roland Vieru perpetuează cum poate mai bine memoria celebrului pictor, care a dus în lumea largă faima artei plastice naţionale. Regretul fiului, dar şi al admiratorilor maestrului, este că nu a fost editat încă un Album total al creaţiei lui Igor Vieru.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

pictor , arta , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1698
Populația:
3394 locuitori

Chiştelniţa este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Chiştelniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 35 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3394 de oameni. Satul Chiştelniţa a fost menționat documentar în anul 1698 cu denumirea Hoimănești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.