Mergi spre compartimentul: Artele plastice
19 iunie 2023, 15:00 Artele plastice views 1602
Frumusețile plaiului natal prin ochii artistului Mihail Petric
19 iunie 2023, 15:00 Artele plastice views 1602

Frumusețile plaiului natal prin ochii artistului Mihail Petric

Frumusețea văilor și dealurilor moldave, malurile pitorești ale Nistrului, chipurile oamenilor, dar și stările lor sufletești pot fi văzute la expoziția personală de pictură „Mihail Petric - 100 de ani de la naștere”. Evenimentul expozițional întrunește 42 de lucrări din patrimoniul Muzeul Național de Artă al Moldovei și 8 tablouri din colecția familiei Petric.

Pledoaria pentru splendorile naturii, exprimată în lucrări pline de lumină, a atras privirile vizitatorilor. Unii vedeau aceste pînze pentru prima oară, alții au spus, însă, că le cunosc din copilărie, notează Noi.md cu referire la moldova1.

„Eu încă de la școală am văzut tablourile minunatului artist Petric, am prietenit cu familia Petric. Au trecut deja ani și ani și aceste opere ne bucură și astăzi. Admirăm aceste peisaje ale Moldovei - un colțișor de Rai. Arătam Raiul,” a spus academiciana Mariana Șlapac.

„Foarte frumoase, deosebite, vii. Îmi aduce aminte de copilărie”.

Toată Moldova se mîndrește cu așa pictor ca Mihail Petric”.

„Am făcut această expoziție de dragul lui Mihail Petric, dar și de dragul celor care iubesc pictura, iubesc peisajul. Mereu s-a retras în peisaj, în frumusețile naturii, a știut să arate frumusețea colinelor noastre, între deal-vale, așa cum era și caracterul lui, cu o căldură extraordinară. Arătam deal vale, Nistrul, oameni”, a menționat directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbîrnea.

„Un pictor, care întotdeauna și-a dezvoltat sentimentul acesta de adevăr, laconism și de perfecțiune a naturii. A pictat malurile Nistrului, vedem și aici „Seara pe Nistru”, „Dimineața pe Nistru”, peisajele pe care le-a pictat, majoritatea au fost în drumul spre Meleșeni, Patria pictorului”, a remarcat criticul de artă Tudor Stăvilă.

Deși îi cunoaște tablourile din copilărie, Elena Petric, fiica artistului plastic, a trăit emoții intense la revederea lor.

„Moment emoționant de întîlnire cu tatăl meu. Bucurie, emoții, mă simt acuma de parcă sînt acasă, parcă sînt foarte aproape de tatăl meu. Lucra totdeauna cînd avea inspirație. De asta și tablourile erau pline de lumină, de sinceritate”, a spus Elena Petric.

Născut la 7 martie, 1923, în satul Meleșeni, Mihail Petric a excelat în creație, s-a învrednicit de cele mai prestigioase titluri: Artist Plastic al poporului și „Ordinul Republicii". Lucrările lui se afla în patrimoniul muzeelor, în colecții private de la noi și din străinătate. Pictorul s-a stins din viață la 5 mai 2005.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

artist , expoziție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1746
Populația:
1504 locuitori

Stolniceni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Stolniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe rîul Ciuhur, la o distanţă de 18 km de orașul Edineț și la 12 km de stația de cale ferată Brătușeni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1504 oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1746.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.