Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
27 mai 2016, 11:10 Meşteşuguri populare views 20817
Căciula tradițională și opincile revin în actualitate
27 mai 2016, 11:10 Meşteşuguri populare views 20817

Căciula tradițională și opincile revin în actualitate

Meseriile tradiționale moldovenești – cusutul căciulilor (din blană de oi) a opincilor (sandale din piele de porc sau de vițel), a bondițelor (haine fără mîneci din blană oi), a chimirelor (brîuri late din piele) – par să dispară din viața modernă a Moldovei.

Doar datorită unor meșteri populari care continuă să se ocupe cu confecționarea căciulilor și altor veșminte de datină, în țară se mai păstrează și popularizează atributele tradiționale ale costumelor naționale moldovenești.

Tînărul meșter popular din Bălți, pe nume Dumitru Pascari, se ocupă de coaserea căciulilor, opincilor, bondițelor sau chimirelor deja de cinci ani, comercializîndu-le în cadrul diferitor tîrguri organizate pe teritoriul țării.

Fiind de profesie tehnolog în tăbăcirea pieilor și a produselor din blană, după absolvirea învățăturii, Dumitru a început să coase la comandă căciuli moderne din blană pentru bărbați, dar întotdeauna a rămas atras de arta populară. Astfel a început să coase cușme și căciuli calde și luminoase ca focul din cuptor. De-a lungul timpului, Dumitru și-a extins gama de produse - au apărut cojoacele din blană, sandalele din piele, curelele populare stilizate, căptușite cu păr de cîine.

Din spusele meșterului, interesul populației pentru căciulile tradiționale din blană de oaie este în creștere. În ciuda faptului că în mare parte, cei ce poartă astfel de cîciuli sînt oameni în vîrstă, tineretul devine și el din ce în ce mai activ, încercînd să achiziționeze astfel de căciuli: și nu doar bărbații, dar și femeile tinere. Prețul acestor produse depinde de dimensiunea, stilul și, mai important, de calitatea pieilor (ovine, caprine, Karakul), pe care meșterul le cumpără la piață de la cojocarii locali. Cele mai ieftine căciuli de oaie costă 300 de lei, iar cele cu blană dublă (din Karakul și căptușire de capră) - 600 de lei. Pentru doamne, Dumitru coase căciuli speciale, mai ușoare, de culoare albă. Prețul acestora ajunge pînă la 500 de lei.

Circa doi ani în urmă, meșterul a început să se ocupe de coaserea opincilor. Dumitru povestește că acestea sînt realizate în conformitate cu modele tradiționale de croitorie și de cusut. Pentru a spori durabilitatea încălțămintei, Dumitru Pascari întărește talpa cu ajutorul cauciucului. "În trecut, doar nu exista atîta asfalt la sate, oamenii se plimbau pe țărînă, iar pentru condițiile din zilele de azi e nevoie de a întări opincile, ca acestea să se păstreze mai mult de un sezon" - a explicat el. Prețurile la opinci depind de mărimea lor (există o alegere mare, începînd de la numere pentru copii mici și pînă la mărimea 47) și variază de la 300 la 500 de lei. Ele sînt cumpărate de obicei de grupuri de dans sau sînt oferite ca cadou – suvenir și nu pentru a fi purtate zi de zi. Deocamdată, Dumitru vinde nu mai mult de zece perechi pe an.

Reamintim, că mai multe informaţii despre costumul popular moldovenesc, puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md

Sursa: madein.md

Cuvinte cheie:

costum popular , Meșteșug , meșter

Comentarii

 (1)
  • #1 angela Răspunde Citează selecţia
    Vai de noi, dacă ne citesc animalistii... știți ce se întâmplă, imediat ce află că producem ceva din piele și blană naturală?!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
81 locuitori

Tolocăneşti este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Soroca și la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 81 de oameni. Satul Tolocăneşti a fost menționat documentar în anul 1890.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.