Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 octombrie 2015, 16:40 views 9241
Gimnaziul nr.1 din Soroca va purta numele lui Dumitru Matcovschi
27 octombrie 2015, 16:40 views 9241

Gimnaziul nr.1 din Soroca va purta numele lui Dumitru Matcovschi

Mândrie şi responsabilitate enormă pentru elevii şi profesorii de la Gimnaziul nr.1 din Soroca. Instituţiei i-a fost conferit numele poetului Dumitru Matcovschi. Cu acest prilej, aici a avut loc o festivitate, la care versurile şi cântecele poetului au fost interpretate de cei care urmează să transmită generaţiilor viitoare manifestul de creaţie al marelui scriitor.

Memoria lui Dumitru Matcovschi, creaţia şi verticalitatea sa au fost evocate prin poezii şi cântece pe versurile poetului, dar şi prin creaţiile proprii ale elevilor, prin care aceştia şi-au exprimat credinţa fermă.

Ideea de a se conferi gimnaziului numele poetului martir a fost a directoarei - Viorica Furtună, susţinută de elevii şi profesorii instituţiei.

„Dumitru Matcovschi a fost un scriitor care a luptat pentru valorile noastre. A fost un luptător şi a trăit un destin împlinit. Credem că luând acest nume frumos îl vom purta cu demnitate şi vom cunoaşte mai aproape opera acestui ilustru om", afirmă Viorica Furtună, director Gimnaziul „Dumitru Matcovschi".

„Şi-a iubit mama, țara, neamul. Şi-a dat viaţa pentru aceste valori. Sper să fie un bun exemplu pentru tânăra generaţie", spune Cătălina Sîrghi, profesoară.

Primarul orașului Soroca, Victor Său, care a învăţat cândva la această şcoală, consideră că numele poetului îi va mobiliza pe elevi să înveţe mai bine. „Gimnaziul nr.1 va duce numele marelui scriitor Dumitru Matcovschi. Această schimbare nu este doar în denumire, vedeţi ce frumoasă şcoală, bine amenajată, cabinete", a declarat el.

Dumitru Matcovschi s-a născut pe 20 octombrie 1939 şi a plecat în veşnicie pe 26 iunie 2013.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
389 locuitori

Buzdugeni este un sat din cadrul comunei Burlăneşti, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 22 km de orașul Edineţ, la 28 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 389 de oameni. Satul Buzdugeni este menționat documentar la 29 aprilie 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.