Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 decembrie 2014, 14:57 Domnitori şi ierarhi views 12077
În Crihana Veche a avut loc festivalul tradiţiilor de iarnă
Foto: alba24.ro
29 decembrie 2014, 14:57 Domnitori şi ierarhi views 12077

În Crihana Veche a avut loc festivalul tradiţiilor de iarnă

În satul Crihana Veche din raionul Cahul s-a desfășurat duminică Festivalul tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă "Capra, turca, breaza". La eveniment au participat patru colective artistice din patru localităţi.

Capre de diferite rase, urşi, căluţi, urători şi semănători adunaţi laolaltă au umplut casa de cultură din localitatea Crihana Veche. Fiecare colectiv a prezentat tradițiile specifice localității din care provine.

În localitatea Văleni, obiceiul Capra este păstrat din moși-strămoși. În ajunul Sfântului Vasile, cetele de urători merg pe la casele oamenilor cu alaiul Caprei, pentru a le ura bunăstare şi noroc în noul an.

"Prezentarea noastră a fost că ne-am dus cu capra la rude și s-a imbolnăvit capra. S-a deocheat. A leșinat capra și noi am cântat să se ridice. Asta este tradiția și obiceiul de la noi din sat", a spus Vera Marian, conducător al cercului etnofolcroric din satul Văleni.

Oaspeţii festivalului au rămas încântați de prestaţia micilor actori. Oamenii se bucură că tinerii nu uită datinile.

Organizatorii spun că, prin acest festival, au vrut să promoveze interesul faţă de cultură şi tradiţii.

"Noi ne-am propus să scoatem în evidență și să punem în valoare această tradiție. Vrând ca la acest festival să participe nu numai colective din raion, dar și din regiune, ne propunem pe viitor să-l facem internațional", a declarat Rodica Cucereanu, primarul satului Crihana Veche.

"Capra" este unul din cele mai răspândite obiceiuri din perioada sărbătorilor de iarnă în localitățile din Moldova.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Obicei , tradiții , sarbatoare , iarna , Festival , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1615
Populația:
104 locuitori

Duma este un sat din cadrul comunei Dereneu din raionul Călărași. Satul are o suprafaţă de circa 0.38 kilometri pătraţi. Localitatea Duma se află la distanța de 24 km de orașul Călărași și la 94 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 104 oameni. A fost atestată documentar în anul 1615.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.