Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
01 iunie 2015, 11:07 Paştele views 8758
La Cimişlia s-a desfăşurat în premieră Festivalul „iProsop”
Foto: moldpres.md
01 iunie 2015, 11:07 Paştele views 8758

La Cimişlia s-a desfăşurat în premieră Festivalul „iProsop”

Peste 50 de meşteri populari au participat la festivalul „iProsop", desfăşurat în premieră în satul Selemet, raionul Cimişlia. Evenimentul a fost organizat de autorităţile locale, Asociaţia obştească „Familii migrante" în parteneriat cu Ministerul Culturii, care şi-au propus să promoveze prosoapele autohtone, transmite MOLDPRES.

Programul festivalului a inclus expoziţii cu vînzare a prosoapelor, produselor de artizanat și a specialităţilor culinare naţionale, master-class-uri prezentate de creatori populari, programe artistice.

Potrivit cimişliencei Olga Coptu, iniţiatoarea şi directorul Festivalului „iProsop", o asemenea acţiune este necesară, deoarece în ultimul timp se pierde acest meşteşug care presupune multă răbdare şi atenţie. „Am ales drept punct de atracţie prosopul pentru a aduce la cunoştinţă lumii frumuseţea lucrurilor demult uitate din cufărul bunicii. Prin intermediul Festivalului „iProsop" ne-am propus să alimentăm dorul oamenilor de frumos, de valorile autentice, precum şi să facilităm oportunităţile antreprenoriale de promovare a culturii naţionale", a subliniat Olga Coptu, citată de gazetadesud.md.

La festival au fost prezenţi şi participanţi din România, deoarece satul Selemet este înfrăţit cu mai multe localităţi de peste Prut. Un interes deosebit pentru eveniment au manifestat şi cîţiva italieni care şi-au expus din podoabele naţionale moştenite.

Proiectul de la Cimişlia a fost finanţat parţial de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Organizatorii intenţionează să desfăşoare Festivalul „iProsop" anual sau cel puţin o dată la doi ani.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Festival , moldovenii , cultura , tradiții

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
728 locuitori

Găureni este un sat din cadrul comunei Bălăneşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Nisporeni și la 79 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 728 de oameni. Satul Găureni a fost menționat documentar în anul 1490.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.