Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 februarie 2016, 15:03 views 6577
Calitatea apei din Chişinău este verificată în două laboratoare
25 februarie 2016, 15:03 views 6577

Calitatea apei din Chişinău este verificată în două laboratoare

Apa livrată de către SA „Apă-Canal Chişinău" se conformează unor criterii de calitate foarte stricte. Asigurări în acest sens dă consultantul ACC, doctor în ştiinţe chimice, Ion Caşcaval, care a răspuns la întrebările chişinăuienilor referitor la calitatea apei. Specialistul menţionează că întreprinderea monitorizează continuu calitatea apei potabile prin intermediul a două laboratoare – Laboratorul Staţiei de apă Nistru din oraşul Vadul lui Vodă şi Laboratorul apă potabilă din municipiul Chişinău.

Potrivit unui comunicat de presă al ACC, laboratoarele întreprinderii sunt acreditate în conformitate cu cerinţele standardelor internaţionale şi testează zilnic calitatea apei potabile înainte de pomparea în reţeaua de distribuţie a capitalei la peste 25 de parametri fizico-chimici şi bacteriologici. Calitatea apei în procesul de tratare şi în sistemul public de alimentare cu apă potabilă este verificată lunar la toţi parametrii.

Consultantul ACC a spus că întru informarea consumatorilor, rezultatele investigaţiilor fizico-chimice şi bacteriologice ale apei potabile distribuită în reţeaua centralizată de alimentare cu apă, sunt publicate lunar şi trimestrial pe site-ul www.acc.md.

Pe parcursul anului 2015, au fost prelevate peste 123 de mii de probe, efectuându-se peste 369 de mii de investigaţii fizico-chimice şi peste 37 de mii de încercări bacteriologice.

Consultantul ACC a fost întrebat şi de ce poate fi observată schimbarea culorii apei. Ion Caşcaval a menţionat că atunci când sunt efectuate intervenţii autorizate sau neautorizate la reţeaua de distribuţie a apei, se poate întâmpla să se desprindă microparticule de calcar şi de fier de pe ţevi care duc la colorarea apei de la robinet. Deşi nu prezintă un pericol pentru sănătate, este de preferat să nu se consume apa decât atunci când revine la aspectul normal.

Consultantul ACC precizează că întru menţinerea parametrilor de calitate a apei, imediat după lichidarea scurgerilor şi avarierilor, au loc lucrări de spălare şi dezinfectare a reţelelor ce prezintă un proces pur tehnologic.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

apa , calitate , laborator

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1585
Populația:
38 locuitori

Bocicăuţi este un sat din cadrul comunei Bălcăuţi, raionul Briceni. Satul se află la nord-vest de Edineţ, între satele Bălcăuţi şi Colicăuţi, situat la 20 km de oraşul Briceni, la 20 km de staţia de cale ferată Văscăuţi (Ucraina) şi la 218 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 38 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din iulie 1585, acesta fiind trecut în documente cu numele Başcăuţi.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.