Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 iulie 2017, 11:30 views 4920
Şapte chişinăuieni au venit cu proiecte de dezvoltare a Capitalei
18 iulie 2017, 11:30 views 4920

Şapte chişinăuieni au venit cu proiecte de dezvoltare a Capitalei

Şapte locuitori ai Capitalei au venit deja cu proiecte de dezvoltare a oraşului.

Asta după ce Primăria a decis acordarea unui milion de lei pentru susţinerea ideilor oamenilor care vor să schimbe aspectul Chişinăului. Banii au fost prevăzuţi în aşa numitul buget civil, care a fost aprobat în premieră pentru Capitală.

Ideea creării unui buget civil a fost inspirată din mai multe ţări europene. Astfel, au fost alocate 300 de mii de lei pentru proiecte mici, în valoare de pînă la 30 de mii de lei, şi 700 de mii de lei pentru cele mari, în valoare de pînă la 150 de mii de lei. Vor fi selectate proiectele care vor acumula cele mai multe voturi din partea oamenilor.

"În perioada 1-15, 1-20 septembrie se va face votarea. Şi votarea se va face online prin intermediul site-ului primăriei, dar şi la sediul primăriei prin votare fizică cu buletine de vot", a spus Victor Lutenco, consilier municipal PPEM.

Cristina Voroneanu este autoarea unui proiect de dezvoltare a Chişinăului. În urma unui sondaj pe care l-a realizat, ea a dat prioritate trecerilor subterane:

"Aceste treceri care ar trebui să fie o modalitate sigură pentru locuitori atunci cînd doresc să treacă dintr-un capăt al străziii în altul, nu sînt atît de sigure. De asemenea, ele nu sînt accesibile pentru mulţi, din cauza că rampele nu sînt conform standardelor sau nu au cel puţin iluminare noaptea".

Tînăra propune reamenajarea totală a trecerilor subterane:

"Dorim ca să fie iluminat corespunzător. Atunci cînd am realizat sondajul, mai mulţi cetăţeni au spus că şi-ar dori ca în aceste subterane să fie şi veceuri publice, evident contra plată".

Locuitorii Capitalei salută această idee:

"sînt foarte multe subterane cu nişte condiţii oribile prin care te temi să treci şi ele sînt mai multe în oraş. Da, este o decizie foarte bună".

"Ar fi un proiect super. Un proiect foarte binevenit pentru mămici. sînt şi alte subterane unde este aceeaşi problemă cu căruciorele. Ar fi bine toate subteranele să se repare".

Proiectele cu sugestiile locuitorilor Capitalei pot fi depuse la Primărie pînă în data de întîi august.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , proiect , dezvoltare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
793 locuitori

Zorile este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zorile, Inculeţ și Ocniţa-Ţărani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 793 de oameni. Satul Zorile a fost întemeiat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.