Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 ianuarie 2018, 12:15 views 17993
Cea de-a doua viață a Grădinii Zoologice din Chișinău
05 ianuarie 2018, 12:15 views 17993

Cea de-a doua viață a Grădinii Zoologice din Chișinău

Lidia Ceban

În ajunul Anului Nou, Consiliul Municipal Chișinău(CMC) a aprobat conceptul de modernizare a Grădinii Zoologice pentru următorii trei ani.

Potrivit directorului Grădinii Zoologice, Alexei Hanțațuc, lucrătorii visează la o grădină zoologică de nivel european, deoarece infrastructura acesteia e depășită demult. Pentru a începe cu ceva, administrația Grădinii Zoologice, împreună cu colegii de la Praga, au elaborat conceptul de dezvoltare a Grădinii Zoologice pe 14 hectare de teren care aparține întreprinderii. Acum, după aprobarea documentului de către CMC, administrația se va ocupa de elaborarea studiului de fezabilitate și a documentației de proiectare pentru construirea a 72 de noi obiecte în opt zone. Potrivit calculelor estimative, lucrările vor costa bugetul municipal cinci milioane de euro (circa 100 de milioane de lei).

Unică în Moldova

Grădina Zoologică din Chișinău a fost deschisă pe data de 9 mai 1978 și este unica în Moldova. A fost construită pe o suprafață de 8 hectare, aici fiind expuse aproximativ 60 de specii de animale și păsări. În prezent, sînt peste 1000 de exemplare. Animalele care se află acolo reprezintă toate continentele, inclusiv Antarctica, fiind o colecție vie unică pentru țara noastră, care este completată constant cu noi animale, datorită faptului că Grădina Zoologică din Chișinău este membră a Asociației Regionale Euro-Asiatice a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (EAZA), a Sistemului Internațional de Evidență a Animalelor (ISIS) şi a Asociației Internaționale a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (WAZA),

Pe site-ul Grădinii Zoologice sînt informații detaliate despre toate animalele: cînd s-au născut și unde, poreclele, caracterul, obiceiurile acestora. Dar, din păcate, informațiile în cauză lipsesc pe plăcuțele de pe cuști, omisiune regretabilă.

Despre noul proiect

Alexei Hanțațuc susține că Grădina Zoologică este menținută cu fonduri europene. Iar aceiași colegi de la Praga sînt gata să ajute la elaborarea unui proiect concret de reconstrucție contra unor mijloace bănești simbolice. După renovare, Grădina Zoologică va deveni mai umană atît față de oameni, cît și față de animale, mai modernă și mai interesantă, mai confortabilă și mai frumoasă. Urșii vor fi printre primele animale pentru care vor fi create condițiile adecvate (astăzi aceștia stau în cele mai strîmte voliere, pentru animale atît de mari). Analiza efectuată de experți străini a arătat că Grădina Zoologică din Chișinău are doar trei avantaje: suprafața mare (14 hectare), suprafețe verzi considerabile și o bună accesibilitate a transportului pînă aici. Dezavantaje însă sînt mult mai multe: utilizarea ineficientă a teritoriului, zonarea și plasarea nereușită a expozițiilor, numărul insuficient și calitatea scăzută a mai multor voliere, în special pentru urși, rețelele inginerești uzate, infrastructura nedezvoltată, pentru deservirea vizitatorilor etc. Toate acestea creează condiții neconfortabile pentru animale, personal și vizitatori etc.

Administrația Grădinii Zoologice susține că, datorită măririi teritoriilor folosite, reconstrucției vechilor și construcției noilor voliere, va fi extinsă expoziția Grădinii Zoologice. În prezent, Grădina Zoologică ocupă o suprafață de 10 hectare, din care expoziția propriu-zisă – doar 4 hectare. Va fi mult mai comod să privim animalele dacă vor fi create platforme de vizualizare, schimbate căile de acces către voliere, dar și formatul îngrădirilor. Spre exemplu, în locul gardurilor actuale, vor încerca să utilizeze materiale naturale (lemn, piatră etc.) care neutralizează vizual prezența unei bariere între animale și vizitatori. Zonarea Grădinii Zoologice va fi schimbată. În prezent, colecțiile de animale au fost formate în conformitate cu principiul speciilor și sectoarelor: "mamifere", "copitate", "primate", "păsări" etc.

Însă un asemenea principiu este depășit, acesta nemaifiind folosit în menajeriile moderne, deoarece el nu oferă o idee despre habitatul animalelor. În schimbul acestuia este propusă organizarea expozițiilor după principiul zoogeografic, iar grație acestui fapt Grădina Zoologică va avea zone precum: fauna Europei, inclusiv „Carpații Moldova", fauna Americii de Sud, expoziția mixtă „Savana africană", expoziția de animale asiatice și australiene. Dar, în orice caz, Grădina Zoologică va dezvolta, în special, fauna care nu are nevoie de condiții speciale. Ce-i drept, va fi construit un terariu exotic, acesta fiind și cel mai scump din proiect. Grădina Zoologică deține o colecție mare de diferite păsări și reptile exotice, vizitatorii însă nu le pot vedea, din cauza lipsei condițiilor favorabile pentru expoziție.

Pe întreg teritoriul Grădinii Zoologice vor fi curățate și amenajate toate bazinele acvatice, vor fi reconstruite și construite noi încăperi administrative și științifice, vor fi înlocuite comunicațiile inginerești, zonele de recreere, complexele de educație ecologică și cele pentru jocuri și două restaurante. De asemenea, va fi deschisă o grădină zoologică de contact pentru copii, unde ei vor putea să mîngîie și să hrănească animalele cu hrană specială. Există propunerea de a recrea Clubul Tinerilor Zoologi și Naturaliști, precum și cea de a construi un amfiteatru pentru prelegeri, prezentări, proiectări de filme etc. Vom putea vedea Grădina Zoologică, complet transformată peste cîțiva ani.

Pentru a construi o volieră sau o clădire, trebuie realizat studiul de fezabilitate, baza proiectului. Elaborarea acestuia durează, în medie, aproximativ un an. Următoarea etapă este întocmirea documentației tehnice și economice a proiectului, estimările devizului de cheltuieli. În plus, Grădina Zoologică este un organism viu, reconstrucția acesteia va trebui făcută cu respectarea regimului de zgomote admis. Experiența internațională arată că o reconstrucție completă a Grădinii Zoologice poate dura de la 5 pînă la 15 ani.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , gradina zoologica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1610
Populația:
6304 locuitori

Şoldăneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Şoldăneşti. Amplasat în partea de nord-est a republicii, în valea rîului Ciorna, oraşul Şoldăneşti este situat la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6304 locuitori. Prima menţiune documentară a satului Şoldăneşti, aflat în proprietatea boierului Pisoţchi şi a soţiei sale Tudosca, fiica marelui logofăt Pătraşcu Şoldan, datează din anul 1610, localitatea fiind pomenită într-o mărturie hotărnică asupra satelor învecinate.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.