Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 aprilie 2012, 15:31 views 4138
24 aprilie 2012, 15:31 views 4138

La Chișinău a avut loc un miting împotriva distrugerii monumentelor istorice

La Chișinău a avut loc un miting împotriva distrugerii monumentelor istorice. Cîteva zeci de locuitori ai capitalei, inclusiv politicieni cunoscuți, dar și reprezentanți ai consiliului municipal s-au adunat în fața primăriei pentru a-și exprima protestul împotriva nepăsării primarului general Dorin Chirtoacă și administrației sale, relatează MOLDNEWS.

De fapt, motivul principal pentru organizarea acțiunii a devenit demararea lucrărilor pentru ridicarea unui bloc cu multe etaje în apropierea bisericii armenești din capitală, fapt care a pus în pericol păstrarea acesteia. Firma constructoare a refuzat să comunice cu opinia publică, care a venit să apere monumentul de arhitectură al veacului XVIII.

Veniți la miting reprezentanții asociației Hyde Park au protestat împotriva oricărei guvernări a țării care permite astfel de nereguli, menționînd că asemenea situații au fost urmărite și anterior.

Printre protestatari se afla și deputatul Partidului Comuniștilor, arheolog și doctor în istorie, Mark Tkaciuk, care a declarat că problema există în realitate deja de mai mulți ani și astăzi ar trebui ca toți să se unească în scopul conservării patrimoniului istoric al orașului și al țării.

Vorbind în numele consiliului municipal, alesul Serghei Zavorotco, președintele comisiei juridice, a declarat că, potrivit legislației în vigoare, în cazul în care un monument de arhitectură este pus în pericol sau au fost descoperite valori arhitecturale, antreprenorul urmează să suspende lucrările, iar în caz de refuz – acest lucru face parte doar din competența primarului general.

"A sosit momentul, în care trebuie să se pună capăt acestei practici rușinoase, cînd orașul nostru natal este distrus, cînd noi sîntem privați de moștenirea noastră istorică, ne pierdem rădăcinile noastre. Noi considerăm că foarte curînd, timp de o oră-două, autorizația de construcție urmează a fi suspendată, iar monumentul adus în formă adecvată și restaurat pe cheltuiala agentului economic", a declarat el.

La rîndul său, liderul fracțiunii PCRM din consiliu, Boris Golovin a declarat că astfel de scheme de eliberare a terenurilor pentru construcții comerciale sînt aplicate masiv: "astăzi îngrădesc obiectul cu un zid, sîmbătă-duminică cînd sînt mai puțini locuitori și inspecții, demolează edificiul într-o singură zi – o practică de acest gen există deja, urmînd ca aceasta să fie fi anulată".

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
854 locuitori

Cîietu este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîietu și Dimitrova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Cantemir și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 854 de oameni. Satul Cîietu a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.