Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
01 aprilie 2021, 10:15 views 2387
Chișinăul va primi 23 milioane de euro pentru proiecte de gestionare a deșeurilor
01 aprilie 2021, 10:15 views 2387

Chișinăul va primi 23 milioane de euro pentru proiecte de gestionare a deșeurilor

În scopul implementării proiectului ,,Deşeuri solide Chişinău”, astăzi în CMC s-a aprobat semnarea Contractului de gestionare a deşeurilor municipale între municipiul Chişinău şi Î.M. Regia „Autosalubritate”. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

 “Încheierea acestui acord reprezintă una din condițiile precedente, necesare de a fi îndeplinite pentru debursarea resurselor financiare de la BERD, în cadrul contractului de împrumut încheiat între Î.M. Regia „Autosalubritate” și BERD.

Încheierea contractului în cauză este necesară, în special, în contextul în care, fără semnarea lui, nu va fi posibilă debursarea a 23 mln. EURO de la BERD, BEI și E5P, dintre care 13 mln. EURO sînt grant și doar 9 mln. EURO sînt împrumut.

Acordul reglementează relațiile juridice dintre Î.M. Regia „Autosalubritate” și municipiul Chișinău pe durata contractului de împrumut dintre BERD și Autosalubritate, care este de 12 ani, în corespundere cu legislația în vigoare.

Totodată, contractul oferă pîrghii adiționale de monitorizare a activității Î.M. Regia „Autosalubritate”, care anual va trebui să prezinte Primăriei Chişinău alte 3 rapoarte, pe lîngă cele prevăzute de lege: Raportul asupra programului anual al activităților planificate; Raportul anual de gestiune, Raportul tehnic anual, în corespundere cu prevederile contractuale”, a declarat acesta.

Ceban spune că acordul mai stabilește, repetat, obligativitatea ajustării anuale a tarifelor pentru gestionarea deșeurilor, în corespundere cu o metodologie care trebuie să fie aprobată de Consiliul municipal.

Principiul de bază la ajustarea tarifelor va fi „poluatorul plătește”, astfel încît persoanele care poluează mai mult – să fie demotivate să o facă, și invers – cei care poluează mai puțin – să achite mai puțin.

“La fel, acordul obligă Î.M. Regia „Autosalubritate” să respecte standardele internaționale de management, precum și să îmbunătăţească calitatea serviciilor prestate, iar primăria se obligă să nu intervină, în nici un fel, cu influențe politice asupra activității întreprinderii”, a conchis Ion Ceban.

Menționăm că tot astăzi a fost aprobat și Statutul întreprinderii municipale – în redacție nouă. În temeiul acestuia, va fi desemnat noul Consiliu de administrație al întreprinderii.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , deşeuri , Ion Ceban

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
1402 locuitori

Bieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cihoreni, Slobozia-Hodorogea și Bieşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1402 oameni. Satul Biești a fost menționat documentar în anul 1430.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.