Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 februarie 2013, 15:20 views 8464
25 februarie 2013, 15:20 views 8464

Mărţişoarele lucrate manual sînt la mare căutare în acest an

Mărţişoarele confecţionate manual sînt la mare căutare în acest an. Dovada o face faptul că meşteşugarii iscusiţi au ieşit deja pe străzile capitalei pentru a-şi vinde marfa, iar cumpărătorii sînt încîntaţi de oferte, informează MOLDPRES.

Pentru ca ziua de 1 martie să-i prindă pregătiţi, meşterii de mărţişoare îşi încep munca din lunile de vară. Elena Vîrlan din Chişinău este, de 5 ani, una dintre meşteriţele de mărţişoare care a ieşi în aceste zile în stradă pentru a-şi vinde marfa lucrată cu multă migală timp de luni de zile. Anul acesta a confecţionat peste 2000 de mărţişoare şi speră să le vîndă pe toate, ca şi în ceilalţi ani.

Trecătorii sînt încîntaţi de multitudinea de alb imaculat şi roşu aprins şi se înghesuie să cumpere mărţişoare pentru cei dragi. La mare căutare sînt modelele croşetate tradiţional.

Preţurile mărţişoarelor făcute de mînă, care pot fi purtate la piept, pornesc de la 5 lei şi ajung pînă la 15 lei. Există, însă, şi o altă categorie de mărţişoare, care pot fi folosite drept decor, dar care au şi o dimensiune mai mare. Acestea au preţurile între 30 şi 100 de lei.

Potrivit legendelor, mărţişorul este simbolul renaşterii şi al speranţei, care aduce noroc şi sănătate pentru tot anul. Şnurul de mărţişor împletit în două fire semnifică trecerea de la iarnă la primăvară. În vremurile de demult, pînă la răsăritul soarelui, în ziua de 1 martie, femeile prindeau la mîna copiilor un mărţişor pentru a-i proteja de cele rele, susţine şefa secţiei Etnografie din cadrul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Maria Ciocanu.

Aceeaşi tradiţie spune că mărţişorul trebuie purtat la piept sau la mînă pînă pe 1 aprilie, cînd este prins de ramura primilor pomi înfloriţi.

Pînă pe 10 martie, pe străzile din Chişinău vor fi organizate tîrguri de mărţişoare, iar Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va găzdui, începînd cu 1 martie, expoziţia naţională dedicată simbolului primăverii, notează MOLDPRES.

Cuvinte cheie:

sarbatoare , Martisor , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1404 locuitori

Găuzeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Găuzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 20 km de orașul Șoldănești și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1404 oameni. Prima atestare documentară a satului Găuzeni datează din 12 aprilie 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.